HÅLOGALAND TEATER: Endre Lund Eriksens roman med samme tittel må være et funn, ikke bare for dem som liker å lese, men også for dem som vet hvordan en episk tekst kan transformeres til god dramatikk. Og regissør Petter Næss tilhører så absolutt blant dem.

Petter Næss har tidligere med suksess tatt bøker som «Elling»-bøkene, «Bare Bea», «Elsk meg i morgen» og «Tatt av kvinnen» til filmen og i tillegg har laga teater av tekster fra samtidsforfattere som Erlend Loe og Lars Saabye Christensen. Nå har han gjort det igjen og gir oss her feelgoodteater med mening.

Filmatisk

«Den sommeren pappa ble homo» fortelles episodisk hvor regissøren benytter seg av virkemidler som gjerne forbindes mer med film enn teater. Kjappe «klipp» driver hele tida fortellinga videre uten at det dveles for mye med den enkelte scene. Vi blir hele tida dratt med videre til nye absurde, pinlige og vanskelige episoder – i alle fall blir de oppfatta slik av den trettenårige hovedkarakteren Arvidsjaur. Og det er hans oppfatning av virkeligheten vi får ta del i.

«Den sommeren pappa ble homo» er en rar og god fortelling om den sommeren Arvidsjaur måtte tilbringe i ei gammel campingvogn sammen med sin relativt nyskilte pappa og hunden Waldo på et gudsforlatt sted, kjent for kun én ting – en verdensberømt utedass. Den eneste på hans alder der er Indiane som er kommet skummelt langt i puberteten og som har en pappa som er stilig, handy og er veldig homo.

Flotte typer

Teaterversjonen er spekka med morsomme karakterer, ofte karikert til det nesten tablåaktige, men godt formidla med stor spilleglede av opplagte skuespillere som Kristian Fredrik Figenschow jr. som pappaen som «blir» homo, Trond Peter Stamsø Munch som Indianes pappa og Guri Johnson som både naboen Lisbet og Arvidsjaurs mamma.

Og ikke å forglemme Tom Stian Lenningsvik og Kristine Myhre Tunheim i sine roller som hundene Waldo og Lady som blir stumme kommentatorer til det meste som skjer gjennom strålende gimmick og flott koreografi.

De unges forestilling

Men «Den sommeren pappa ble homo» kunne aldri blitt det den er uten innsatsen fra de unge tenåringene som på en overbevisende måte fyller rollene som Indiane, Arvidsjaur og Arvidsjaurs kompis Frank som etter hvert dukker opp. De to førstnevnte er bærende figurer i fortellinga, og Mette Spjelkavik Enoksen og Sindre Arder Skildheim som vi fikk se i denne urpremièren løser sine krevende roller på en forbilledlig måte. Også Henrik Valdermo som vi møter i den mindre rollen som Frank er god.

Selv om jeg i vinter runda de 60, får Indiane og Arvidsjaur meg til å oppleve at det er ikke så lenge siden jeg selv var tenåring med alle de utfordringer det innebar.

Så må vi heller ikke glemme at både regissør og alle på scenen har fått en fantastisk tekst å jobbe med. Den er god, alvorlig og morsom med kjappe replikker som krever sitt av timing og flyt fra skuespillernes side.

Også Gjermund Andresens scenografi er verdt å merke seg med campingvogn, sofagruppe, «den endeløse landevei» og i bakgrunnen basseng for både kanoturer, bading og fisking.

foto
STRÅLENDE: Mette Spjelkavik Enoksen og Sindre Arder Skildheim gjør strålende roller som Indiane og Arvidsjaur. Foto: HT/Gisle Bjørnebye
foto
HOMOPARET: Trond Peter Stamsø Munch og Kristian Fr. Figenschow som Roger Berg og Arvidsjaurs pappa. Foto: Helge Matland