FØLELSER: Runi Langum mener at bevegelsene i hennes bilder kan vekke publikum mer følelsesmessig enn intellektuelt. Foto: MARIANNE LEIN MOE

Til tross for dette har kunstneren selv ennå ikke lagt siste hånd på et av verkene.

På veggen hos Krane Galleri er det satt opp et stort lerret hvor kunstneren Runi Lagnum (53) står og utfolder seg fritt med sine jordfargede pastellkritt. Noe hun muligens kommer til å fortsette med under dagens åpning av utstillingen, og som gir et performativt preg til utstillingen.

Bli tilhenger av Tromsøpuls på Facebook

- Jeg syntes det passer seg å tegne i møte med publikum og andre forbipasserende som stikker innom her. Kunsten er mitt trygge element og jeg blir inspirert av alt rundt meg, og siden jeg er her så kan jeg jo gjerne skape noe, sier Langum.

Hun har lang fartstid innenfor kunsten, og har bedrevet sin virksomhet aktivt siden 1979, da hun begynte på kunstakademiet i Trondheim.

Modig kunstner

Forrige gang Langum besøkte Krane galleri og Tromsø var i 2005 og daglig leder ved galleriet, Cathrine Krane Wassmyr, er stolt av igjen å kunne vise fram det hun mener er en av Norges beste tegnere.

– Bildene til Runi er utrolig vakre, både litografiene og de nyere tegningene som er en del av utstillingen. Tittelen på utstillingen er tatt fra en av bildetitlene og passer utmerket, da jeg syntes at det kreves mot for å tørre å blottlegge seg selv ved å tegne foran de som kommer hit. Det opplever man ikke ofte blant andre kunstnere, forklarer Krane Wassmyr.

Mennesket i bevegelse

Verkene i salgsutstillingen er inspirert av bevegelse både i naturen og i mennesket, og flesteparten av bildene er montert på lerret.

– Før tegnet jeg mer abstrakte, men for 14 år siden snudde jeg om og satte mer fokus mot mennesket. Da jeg er veldig inspirert av dans og musikk har dette vært med til å bidra til at bevegelse preger motivet, påpeker kunstneren selv.

Les mer fra Tromsøpuls-seksjonen her

Som dans er også bildekunst mulig å forstå uansett hvilket språk man har, og opplevelsen av verket kan tolkes uansett kultur og tilhørighet.

- Bevegelse og kroppsspråk er felles for hele jordas befolkning, og da også de grunnleggende følelsene av liv, død og kjærlighet som man kan lese ut av det. Derfor har dette kommet tydelig fram i utstillingen, påpeker Langum.

FASCINERENDE: Daglig leder hos Krane Galleri Cathrine Krane Wassmyr syntes det er flott at man får mulighet til å se kunsteren i arbeid. Foto: MARIANNE LEIN MOE