Formålet med konkurransen er å gi nye og uetablerte band en scene å stå på, og muligheten til å vinne premier som kan være med på å starte karrieren.

Ett av bandene som spiller på Driv vil også få spille på Zoom-finalen i hovedstaden senere i år, hvor det igjen kåres en vinner som får reise på en månedslang turné. 26 band meldte seg på konkurransen i Tromsø, seks flere enn i fjor.

– Vi har jo alle forskjellig smak og syn på musikk, så for å sikre at vi får band med mye variasjon har vi et lite ”kulturutvalg” på Driv som er med på å velge hvem som får spille, sier Apeland.

Den andre premien som deles ut er Nieuws egen ”pakke-pris”, som er laget i samarbeid med flere støttespillere i Tromsø.

– Vinneren får coaching og en gratis dag til innspilling i Kysten Studio med profesjonelle teknikere sponset av KOFOR. I tillegg vil de få en egen photo-shoot og musikkvideo med fotograf Arthur Arnesen, samt en pengepremie fra Sparebanken Nord-Norge, sier Apeland.

Meningen er at premien skal fungere som startstøtte for bandet. Juryen som skal velge vinnerbandet består av folk fra KOFOR, Bukta festivalen og debutUka ved Driv.

Vil vise seg fram

Blant dem som skal vise seg fram er Hjerterå, et band bestående av fire karer i 20-årene som spiller alternativ rock. De har eksistert siden november i fjor og ser på Nieuw som en gylden mulighet til å ta enda et steg videre.

– Det betyr mye for oss å bare få vist oss fram, og ambisjonen for det neste året er å få spilt inn noe og gitt ut en plate. Drømmen er også å få til noe turnévirksomhet, sier Erlend Albrigtsen Bakke (27) som spiller bass i Hjerterå.

De har spilt en håndfull konserter tidligere, blant annet under debutUka på Fjellheisen tidligere i år. Selv om konserten deres er del av en konkurranse er formålet for bandet det samme.

– Vi er ute etter å ha det artig og skal få publikum med oss, så får vi se hva det blir til, konkluderer Bakke.