Tidligere i år ble det kjent at de to kulturbautaene skulle få utmerkelsen. Tirsdag var de på slottet sammen med de 15 andre som mottok medaljen.

– Det var en helt fantastisk tilsetning. Vi ble tatt imot av hoffet og vist rundt på slottet før vi fikk hilse på kongen og dronningen. Jeg må si jeg følte meg som en skikkelig storkar med den mottakelsen vi fikk. Stemningen var skikkelig varm, og det føltes som om alle ville ha oss der, og ikke bare fordi de måtte, forteller operageneral Roald Karlsen leende.

foto
Hyllet: Malfred Hanssen fikk medalje for sin lange kunstneriske, pedagogiske og organisatoriske innsats for norsk musikkliv, og for sitt engasjement i humanitære konserter.

Karlsen fikk medaljen for sin innsats som ildsjel i det lokale operamiljøet i Tromsø over flere tiår. Han er blant annet leder for Operaforening i Tromsø og Operafestivalen. Alle medaljemottakerne fikk ha med seg en ledsager for anledningen, og Karlsen tok med barnebarnet Anette Karlsen Dalseth.

– Det var en veldig spesiell dag, og da er det stas å kunne ta med seg barnebarnet på slottet. Vi ble begge overrasket over den oppvartningen vi fikk. De hadde stelt i stand et stort måltid, preparert av slottets fantastiske kokker, i en av slottets ballsaler. Det var ikke småtteri, sier Karlsen.

– Både dronningen og kongen holdt tale hvor de roste innsatsen til alle medaljemottakerne, og sa vi hadde gjort en god jobb for hele samfunnet. Siden vi var så pass mange, fikk jeg ikke pratet med dem på tomannshånd, men jeg fikk hilst på begge to, og jeg satt sammen med sekretæren til dronningen.

foto
Fikk ikke ta bilder på slottet: De fikk ikke lov til å ta bilder inne på selve slottet, men Karlsen og barnebarnet tok et bilde utenfor slottet før festlighetene startet.

Fortjenstmedaljen får mottakeren beholde for evig tid, i motsetning til for eksempel ridderordninger, hvor medaljen leveres tilbake.

– De var også nøye på å fortelle oss at vi fikk bruke den akkurat når vi selv måtte finne det for godt. Så den blir god å ha under spesielle anledninger. Den har mitt navn på forsiden og kongen på baksiden, og er noe som kan gå i arv i familien, sier Karlsen, og legger til:

– Det var også mange som merket seg at vi var to stykker fra Tromsøs kulturliv som ble hyllet med denne utmerkelsen, så det føles veldig bra.