Før den nordnorske gruppen kom på banen for drøye ti år siden var det svært få som hadde hørt noen rappe på dialekt før. Lars Vaular husker godt første gang han som ung mann hørte Tungtvann.

Fire album på fire år

– Jeg ble bare helt satt ut. Hva skjedde nå, liksom? Det var bare helt pussig, samtidig som det var latterlig bra, ler Vaular.

Rappen til Jørgen «Jørg-1» Nordeng i Tungtvann gjorde stort inntrykk på Vaular, og var det første av norsk rap han virkelig tok på alvor.

– Folk snakker alltid om dette med dialekt og det er jo litt teit, fordi alle har jo det. Men det var et eller annet med at det var på nordnorsk som fikk meg til å tenke at «hvis de klarer det, skal vel jeg klare å rappe med bergensdialekt», sier han.

Vaular ga ut sitt første album i slutten av 2007 og har siden vært meget produktiv. Hans nye album «Du betyr meg» kom ut for to uker siden og er hans fjerde soloalbum. Anmeldelsene har vært utelukket positive.

– Må handle om noe

Flere har sagt at det nye albumet virker hakket mørkere og mer reflekterende enn hans tidligere utgivelser. Vaular kan til dels være enig i det.

– Jeg tror bare det virker sånn fordi det går litt tregere, tempoet går litt saktere. Det er ikke sånn at mine tidligere album har vært skikkelige gla" plater, men denne har kanskje ikke den ene singelen som bryter opp hele greia. Albumet er nok mer konsekvent, sier han.

27-åringen mener «Du betyr meg» er hans mest helhetlige plate til nå, og at de personlige tekstene er viktige for han.

– For meg må en låt handle om noe. Det må være en karakter eller en personlighet. Alle mine favorittartister og låter er de som har en bakgrunnshistorie, som man må prøve å finne ut av, sier han.

Verdenspremière på Driv

Torsdag spiller Vaular på Driv, og han gleder seg til å komme tilbake til Tromsø, og spille sin første konsert helt på egen hånd på en mindre scene.

– Jeg har spilt en god del i Tromsø, sist var vel på Valhall hvor vi hadde en fantastisk utsikt. Jeg spilte også tre ganger på Kaos, før det ble lagt ned. Det var et veldig kult sted, sier Vaular som trives best på de mindre klubbscenen hvor han kan komme tett på publikum og de på han.

Og torsdagens konsert blir en ekte verdenspremière, ifølge bergenseren.

– Det blir mer ambisiøst enn mine tidligere konserter, hvor vi skal ha en hel forestilling. Vi spiller albumet fra start til slutt og har også med en videokunstner som hele showet er bygd rundt. Det blir ganske spesielt, og vi er veldig spente selv også, konkluderer Vaular.

Lars vaular på døgnvill 2010 Foto: EiRik Bjorklund