Det er tredje gang kulturskolen tar med seg danseelever til Russland for å delta i konkurransen mellom dansere nord for polarsirkelen. I år er det gruppene «fordypningsjazz» og «moderne videregående», som begge består av dansere mellom 14 og 19 år, som tar turen over grensa.

– Det er utrolig viktig og givende for våre elever å delta på arrangementer som dette, der de både får være med på å bygge nettverk med dansere fra andre steder og også får sjansen til å vise seg fram sier Sally Parkinson, avdelingsleder for dans ved Kulturskolen.

Hardt arbeid

I dansesalen på Kulturskolen var det tydelig at det var høy konsentrasjon blant danserne i gruppen «moderne videregående». Parkinson kunne fortelle at jentene er inne i en intensiv periode da også forestillingen «Giselle» nærmer seg med stormskritt.

- Mange av jentene jobber nesten åtte timer i uken, da de er med i flere forskjellige dansegrupper og i tillegg skal delta i konkurransen, sier Parkinson.

Danselærer Ingeborg Tåga Grytås, som sammen med lærer Alex Beeton skal ha ansvar for jentene, gleder seg til å reise, til tross for litt stress på tampen.

– Jeg har litt panikk akkurat nå, men jeg tror det kommer til å gå helt fint. Jentene er voksne og veldig greie og flinke så dette blir bra. Også danserne selv holdt roen og så ut til å se fram mot turen.

– Vi gleder oss veldig til å dra og tror det blir både spennende og morsomt, sier danserne Marte Joensen (16 år) og Karianne Andreassen (18 år).

Andreassen har vært der tidligere og konstaterer at det garantert kommer til å bli en særdeles god opplevelse på tross av mye øving i forkant.

– Jeg har danset i 14 år og er med i flere forskjellige grupper, og har også en av hovedrollene i «Giselle», så det har blitt mye hardt arbeid og lite annet enn dans den siste tiden. Men det er dette jeg elsker så da gjør det meg ingenting.

Variert dans

Russland er kjent for å ha et nokså strengt regime når det kommer til dans, men de sjangerne danserne fra kulturskolen opererer innenfor kan ikke sammenlignes med den klassiske formen Russland ellers er kjent for.

– Innenfor moderne dans og jazz er det utrolig stor variasjon og ikke de samme reglene som i klassisk dans. Her kan man skille seg ut på andre måter. Sist jeg var i Murmansk opplevde jeg at vår koreografi var helt annerledes enn noe av de andre deltok med, sier Andreassen.

– Vår jobb er ikke bare å lære våre elever å danse, men også hjelpe dem til å kunne jobbe med dette videre og hjelpe dem til å komme seg utenfor våre dansesaler og inn i den profesjonelle verdenen, legger Sally Parkinson til.

KONSENTRERT: Her ser vi en fokusert Marte Joensen gjøre sin koreografi sammen med resten av "Moderne videregående".
BEVEGELIGE: Det er avanserte bevegelser som er med på å skape danserne ved kulturskolens koreografi. F.v Marte Joensen og Karianne Andreassen.