– Alle barn vil vel bli politi eller brannmann når de er små, og dét ville jeg også, forteller Jardar Johansen mens han står i kostymerommet på Hålogaland Teater og prøver kostymet til politimester Bastian for første gang.

– Jeg var i militærpolitiet i Forsvaret. Deretter søkte jeg Politihøgskolen og kom inn.

– Hvorfor ble du ikke politi?

– Det året ble studietilbudet lagt til Bodø, men min daværende kone gikk på lærerskolen her så det passet ikke. Sjansen gikk fra meg, så jeg er veldig glad for at jeg nå endelig er blitt politimann.

– Men Bastian er vel ikke mye til politimann? Han vil vel helst ikke arrestere noen.

– Bastian gjør så godt han kan, han.

Jardars tredje HT-rolle

Torsdag 26. april er det HT-premiere på «Folk og røvere i Kardemomme by» av Thorbjørn Egner.

Den velkjente historien om blant andre gamle Tobias i tårnet, de tre røverne, trikkefører Syversen, tante Sofie og politimester Bastian er kjent for de fleste. Riksteateret har vært rundt i hele landet med forestillingen, men nå overtar HT og skal holde den på scenen her i byen fram til 15. mai.

– Jeg vokste opp med Egner, men tenkte aldri at jeg skulle gjøre en slik rolle, sier Jardar, som er tilbake på HT for å gjøre sin tredje rolle etter «Les Misérables» i 2012 og «I blanke messingen» fra 2015.

– Hva er den største utfordringen i rollen?

– Å lære meg å spille baryton. Jeg har aldri spilt blåseinstrument før, men nå kan jeg nok til å delta i byorkesteret. I tillegg er det utfordrende å hoppe inn i en forestilling som Jonas Rønning har spilt i Riksteateret. Jeg så forestillingen da den var her i Tromsø, og min Bastian blir nok en litt annen karakter enn hans. Min Bastian skal være tromsøværing og snakke nordnorsk, sier han.

Har tatt av 16 kilo

Jardar er ikke ukjent med utfordringer: De siste tre månedene har han klart å slanke bort 16 kilo.

– Jeg har alltid irritert meg over folk som snakker om slanking, noe de gjerne gjør i familieselskaper og lignende. Jeg har aldri tenkt at jeg skulle slanke meg, men så bestemte jeg meg for å komme i bedre form, sier han.

Jardar er glad i mat, og fant derfor regler han kunne leve med.

– Jeg har spist det samme, men trent mer. Det handler jo om å ikke ta inn flere kalorier enn man klarer å forbrenne. Ei tredemølle ble kjøpt inn og plassert i kjelleren, foran en TV med Apple TV. Jeg har sett mange TV-serier de siste månedene, forteller han.

Jardar får kledd på seg kostymet til Bastian, svarte sko, hvit skjorte og rød jakke. På kostymerommet spøker de med at de kanskje må sy inn jakken litt. Jardar har iallfall ikke tenkt å legge på seg for rollen.

– Dere får legge inn padding hvis jakken må fylles ut, sier Jardar og ler.