Påskefestivalen i Kautokeino trekker til seg folk fra hele Sápmi – og høydepunktet – på selveste påskeaften – er Sámi Grand Prix.

NRK omtaler det som en «storslått feiring av samisk musikk». En av dem som skal være med på festen er 19 år gamle Linus Johnsen, som bor i Tromsø, men er oppvokst i Tjeldsund. Det blir en ny opplevelse for musikkstudenten.

– Jeg er egentlig ikke så godt kjent med Sámi Grand Prix, så jeg vet ikke helt hva jeg har meldt meg på. Jeg vet at det er en stor greie som mange følger med på, sier Johnsen.

Hør alle bidragene her:

Joike- og sangkonkurranse

Når Sámi Grand Prix arrangeres, består den av to deler. Den ene delen er en konkurranse innen tradisjonell joik. Den andre delen er en sangkategori, med musikk som fremføres på samisk. Det er kun plass til seks deltakere i hver kategori. Johnsen har kapret én plass i sangkategorien. Det skjedde takket være et kurs med musiker og ISÁK-vokalist Ella Marie Hætta Isaksen.

– Det var en låtskriver-camp jeg deltok på i høst. Jeg synes det var en bra mulighet til å møte samiske musikere. Alle som var med på kurset sendte inn sine bidrag til konkurransen, forteller Johnsen.

Han skal fremføre sangen «Cevzosat hilat».

– Det betyr «Måtte gløden bestå». Det er et bilde på hvordan jeg har det når jeg har perioder med negativt tankemønster. Låten handler om at flammen kanskje er sloknet, men at gløden er det sterkeste og den kan blusse opp igjen, sier Johnsen.

Annerledes stil

Byens nye Grand Prix-håp har bodd i Tromsø de siste to årene. Han tok siste året på musikklinja på Kongsbakken og studerer nå første året ved Musikkonservatoriet, samtidig som han jobber i Guovssahas mánáidgárdi/Prestvannet barnehage. Han har piano som hovedinstrument, men når han stiller opp på direktesendingen, er det uten instrumenter og en annen musikalsk stil.

– Hva skal man kalle det? Jeg vil kalle det dansbar popmusikk. Jeg så ikke for meg at jeg kom til å stille med dansbar pop. Den musikken jeg har laget fram til nå har vært mer ballader eller «prog», og når jeg har spilt piano så har det vært jazz, klassisk eller rock. Dette blir annerledes, sier Johnsen.

Søndag reiser han til Kautokeino. Der venter ei uke med forberedelser før den store kvelden.

– Sceneshowet er nesten klart. Jeg står foran speilet og prøver å få det til. Det blir en opplevelse å være med på, sier 19-åringen.

Bestemte seg for å lære samisk

At han skulle stille i Sámi Grand Prix var slett ingen selvfølge for noen år siden. Johnsen er vokst opp i en fornorsket familie og i et fornorsket område. For å delta i Sámi Grand Prix må man synge på samisk.

– I barndommen så snakket moren min om at vi var samer. Da jeg var 14 bestemte jeg meg for å lære meg språket flytende. Jeg synes det var ganske kjipt at språket skulle gå tapt. Det gjorde inntrykk å høre om alt som har gått tapt på grunn av fornorskningen, sier Johnsen, som nå snakker nordsamisk flytende.

Kan vinne 20.000 kroner

Sámi Grand Prix-sendingen ledes av artist Agnete Saba og Ole Mathis Sara Nedrejord. Vinneren får 20.000 kroner, et stipend på 50.000 kroner og mulighet til å holde konsert under neste års påskefestival. Vinneren stemmes fram av publikum.

PROGRAMLEDERE: Ole Mathis Sara Nedrejord og Agnete Saba skal lede direktesendingen på NRK1 påskeaften. Foto: Ole Kaland Ole Kaland/NRK

Linus Johnsen deltar ikke bare med sangen han skal fremføre. Han deltar også som låtskriver på sangen «Ráhkis hoavda», som fremføres av Máret Áile.

– Jeg tror det blir en gøy opplevelse, men jeg blir litt nervøs når jeg vet at så mange skal se på. Så jeg må passe på å ikke dumme meg helt ut. Jeg har ingen forventning om å vinne, det er ikke så nøye for meg. Det viktige er opplevelsen. Og kanskje blir det starten på en artistkarriere – hvem vet, sier Johnsen.