CD

Kanye West - "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"

Def Jam/Universal

Ute nå

TERNINGKAST SEKS - 6

Satt opp mot Kanye Wests minimalistiske "808s & Heartbreak", disker den skandaleomsuste og utskjelte rapperen nå opp med et album som så megalomansk og over the top at det er utmattende.

For med "My Beautiful..." viker ikke gigantegoet Kanye West én eneste tomme - verken hva samples, episke intropartier, narsissistisk selvhevd, autotune-bruk, fuzzgitarer, gjesteopptredener eller pompøse trommebeats angår.

Still av selvtillit

Listen legges høyt fra første sekund, med Mike Oldfield-samplende "Dark Fantasy". I samarbeid med Wu Tang-guru RZA disker West her opp med et hook så sjelfullt, at nu soul-artister som John Legend og Aloe Blacc bør utføre harakiri i ren misunnelse.

Stinn av selvtillit fortsetter West råkjøret: Fra pompøse blåsere på "All of the Lights" - en låt hvis introparti faktisk er eget kutt på albumet - til Afrika-chantende "Power", som passende nok for Kanye West låner fra King Crimsons progklassiker "21st Century Schizoid Man".

Der han støter på sine egne begrensninger som rapper, gjør West opp for det med et stjernegalleri av gjesteopptredener, fra Rihanna til Elton John. På "Monster" dreper - i positiv forstand! - Nicki Minaj hele låten med sitt vers, mens "So Appalled" fremstår som en ren "best of"-føljetong av aktuelle navn innenfor hiphopsjangeren.

Fornekter seg ikke

Til og med indierockerne i Bon Iver dukker opp i modulert utgave på crossovergiganten "Lost in the World", før det hele siger over i det Gill Scott-Heron-hyllende statementet "Who Will Survive in America".

For han fornekter seg virkelig ikke, godeste West.

Det er ikke mange artister som slipper unna med en slik stormannsgal, pretensiøs og overdådig tilnærming til musikk som ham, men i stedet for å fremstå som en parodi på egen selvtilfredshet, leverer Kanye West et album med umiddelbar klassikerstatus.

Det er - dessverre, vil kanskje noen si - ikke annet å gjøre enn å kaste seg på hyllesten.

Kanye West-cover Foto: JØRN NORMANN PEDERSEN