Gjengen bak filmen "Villmark" fra 2003 - filmen som skulle bane vei for norske grøssere som "Fritt Vilt"-filmene og "Rovdyr", ja, kanskje til og med "Død Snø" - er tilbake med den nye grøsseren "Skjult" som har norgespremière i dag.

Kai Koss (Kristoffer Joner) vender motvillig tilbake til den avsidesliggende vestlandsbygda som han rømte fra for 19 år siden. Mora hans er død, og han står som eneste arving av det forfalne huset han tilbragte sine barneår i.

Mest av alt har han lyst til å brenne ned huset, men minner fra den plagede barndommen overrumpler han med full kraft og han blir kastet tilbake i alt han har forsøkt å fortrenge.

Klisjeer

Slik åpner filmen "Skjult" som er en effektiv blanding av en grøsser og psykologisk thriller, med skrekk- og splattereffekter inspirert av det beste fra fire tiår med denne type sjangerfilm. For selv om historien til en viss grad er original, er grøsser- og splattereffektene nesten reinspikkede klisjeer, men de er plassert på en slik måte at de likevel kommer overraskende på deg som seer. Dette har med en god og stilsikker kameraføring å gjøre, samt sparsomme, men høyst virksomme lydeffekter.

Det er lenge siden undertegnede ble slått av tanken at nå må vel Kristoffer Joner ha utspilt sin rolle på kinolerretet. Og det kan man saktens spørre seg, siden han sikkert har hatt bærende roller i flere titalls filmer i de seneste årene. Men når man sitter der i salen og ser ham i atter en rolle, må man bare innse at han er en knakende god skuespiller, som igjen fenger med sitt glitrende spill.

Fra Tromsø

Cecilie Mosli fra Tromsø gjør også en glitrende rolle som lensmann og etterforskningsleder Sara - ja, for hvis det skulle være det minste tvil, forsvinner det folk tilsynelatende sporløst i denne filmen - med kollegaer som bak ryggen hennes kaller henne "hønemor".

Også Kristin Park (ja, den bergensk-svenske sangeren og musikeren) dukker opp i en rolle, og kunne vært et meget hyggelig lerretsbekjentskap om det ikke var for nettopp denne filmen.

For i filmen "Skjult" er uhyggen satt fra første sekund, og herfra og utover blir det bare dystrere. Det er det som gjør filmen så effektfull og trykkende. Underveis danner man seg et inntrykk av hvordan historien vil ende, og man vet at hvis det blir slik, vil slutten være skuffende og bli en nedtur for hele filmen. Heldigvis kan slutten tolkes tvetydig, og det er nettopp det som gjør at historien hales i land på en tilfredsstillende måte.

Gjengen bak "Villmark" har skapt nok en effektfull grøsser som burde trekke mange fans av sjangeren til kinosalen.

NORGESPREMIÈRE: Kristoffer Joner spiller hovedrollen som den plagede Kai Koss i grøsseren "Skjult".