Coraline Jones (Dakota Fanning) har nettopp flyttet inn i et nytt hus. Et gammelt og litt skummelt victoriansk hus fylt med eksentriske naboer og skjulte hemmeligheter. Med en mor og far som er travelt opptatt med jobben overlates Coraline mye til seg selv, og i sin kjedsomhet begynner hun å utforske huset og omgivelsene. Snart oppdager hun en bortgjemt dør som fører til en parallell verden hvor alt og alle i begynnelsen virker å være del av et eventyrland laget bare for henne. Denne verdenen har imidlertid mørke undertoner som etter hvert kommer til overflaten. Den Andre Moren (Teri Hatcher), som kontrollerer den parallelle verdenen, har svært lyst til å beholde Coraline hos seg. Alt Coraline trenger å gjøre for å kunne bli for evig og alltid er å bytte ut øynene sine med svarte knapper lik de Den Andre Moren har...

Neil Gaiman

Det er 16 år siden sist regissør Henry Selick lagde en stop-motion animasjonsfilm. Den gang vakte «A Nightmare Before Christmas» stor oppsikt og fikk raskt en kultstatus med svært dedikerte fans. «Coraline og den hemmelige dør» har så absolutt potensialet til å kunne følge opp suksessen. Filmen flommer over av fantasifulle detaljer, snurrige karakterer og vakre iscenesettelser, og er i tillegg så stemningsfull at det er lett å la seg rive med og glemme tiden. Manuset, skrevet av Selick selv, er basert på en barnebok av den eminente fantasy-guruen Neil Gaiman («Stardust», «Neverwhere»), og ivaretar den mørke og småskumle originalhistorien til det fulle.

(Artikkelen fortsetter under filmvinduet)

Stop-motion animasjon

Selv om «Coraline og den hemmelige dør» er en svært underholdende historie, er det til syvende og sist den fantastiske stop-motion-teknikken som innimellom tar pusten fra deg. Det svært tidkrevende arbeidet som ligger bak en slik film er rett og slett enormt imponerende. Totalt har filmen tatt nesten fire år å lage, og på det meste har 450 personer vært involvert i produksjonen - langt de fleste av disse har jobbet med settene og dukkene. Resultatet er blitt en av årets beste filmer så langt, og en film som inviterer til å ses flere ganger.

«Coraline og den hemmelige dør» har fått aldersgrense 11 år, og bør nok ikke ses av så mye yngre barn da det er en del skremmende scener og tematikk som kan gi mareritt.

Other Father (voiced by John Hodgman) engineers an assist at his piano in Henry Selick's upcoming stop-motion animated 3-D adventure CORALINE, from LAIKA Entertainment for release by Universal Pictures International.