Vandreutstillinga Matematisk tråd er det første samarbeidsprosjektet mellom Nordnorsk vitensenter, Vitenfabrikken i Sandnes og Matematikksenteret i Trondheim.

Det er ei utstilling som stiller spørsmål om håndarbeid kan få flere til å oppdage matematikken i hverdagen og få fram matematiske prinsipper. Utstillingen er støttet av Abelfondet.

Les også: Vil ha flere fra næringslivet med på styrking av kultursektoren

Bruker matematikk

– Abelfondet deler ut penger til matematiske prosjekter og til Abelprisen. Fondet ønsket et felles prosjekt fra landets vitensentre i stede for enkeltsøknader fra hvert senter. Denne utstillinga viser at det kan være mye matematikk i håndarbeid, og at man bruker mye matematikk uten at man tenker over det, sier pedagogisk leder Anne Bruvold ved Nordnorsk vitensenter.

I utstillinga Matematisk tråd er det både lagt opp til utstilling av ulike strikketeknikker og praktiske oppgaver for den som vil prøve seg på strikking eller løsning av geometriske utfordringer med treklosser.

Les også: Ungdomsskoleelevene imponerte forskerne

Avslappende hobby

Det finnes strikkede modeller i alle mulige former og fasonger, blant annet et strikket motiv som endrer seg når man ser fra ulike vinkler. I taket henger et heklet motiv som skal visualisere kaosteori.

– Vi har med modeller som viser matematikk brukt i strikking. Jeg har strikket mye av det som er i monterne, sier Bruvold.

Både geometri, forholdsregning, måling, beregning og strikkefasthet inngår i håndverksarbeidet som ligger til grunn for strikking.

– Jeg anbefaler strikking som hobby, det er veldig avslappende.

Vitensenteret håper utstillingen både kan gi voksne og litt større barn en aha-opplevelse om både strikking og matematikk.

Les også: Slik skal sentrums nye storstue bli

Geometriske former

– Jeg har ei venninne som sier at matematikk ikke ligger for henne, samtidig som hun er utrolig ivrig på strikking. Jeg håper hun kommer og ser utstillingen, da vil hun definitivt oppdage at matematikk ligger for henne, sier direktør Tove Marienborg ved Nordnorsk vitensenter, som også er styreleder for Vitensenterforeningen, en forening for de regionale vitensentrene i Norge.

På utstillingen vises hode- og halsplagg utformet med utgangspunkt i geometriske former og strikkede modeller av vitensenterpuslerier som tangram og tårnet i Hanoi.

Utstillingen Matematisk tråd blir stående på Nordnorsk vitensenter til midten av august.