Det har gått et år siden Kristin Josefine Solstad stiftet Kunstsentralen Nord. Bedriften jobber for at kunst og næringsfeltet skal knytte bånd og gjensidig bruk av kompetanse. De kommer også opp med kreative løsninger for næringslivet, som ønsker utsmykking og bruk av estetisk kompetanse i markedsføring og identitetsskaping.

– Jeg merker en enorm interesse. Allerede er jeg inne blant tunge aktører, sier Solstad.

Ikke imponert

– Næringslivet har begynt å nærme seg kunsten. For å motivere ansatte snakker de om energi, kreativitet, innovasjon og utvikling. Det er begreper som er hentet fra kunstverden og immaterielle verdier. Det som kommer fram fra min markedsundersøkelse er at næringslivet ikke har kompetanse til å bestille kunst. De vet ikke alltid hvordan de skal bruke kunsten de bestiller, sier Solstad.

Sammen med fotograf Kai Mørk Mortensen har Solstad tatt en aller så liten byvandring, uten at de ble videre imponert over hvordan kunsten harmonerer med bybildet.

– Kunsten er mer integrert i byene i for eksempel Mellom-Europa. Her i Tromsø merker vi en stor interesse for akkurat dette, men vi trenger å komme tidligere på banen. Jeg mener allerede i reguleringsplanen av et nytt bygg. Vi blir ofte satt til siden og hentet inn etterpå, sier Solstad, som også sitter i fagrådet for kultur, arrangement og reiseliv i regi av Næringsforeningen.

– Det trengs en helhetlig plan for Tromsø. Det er mye å gjøre og slik jeg ser det er det masse potensial hos de lokale kunstnerne som kan brukes.

Frir til kommunen

I Tromsø kommune sin handlingsplan for kunst har de listet opp punkter for å gjøre Tromsø til en mer kunstnervennlig by. Samt å gjøre Tromsø en mer attraktiv by gjennom lokale kunstnere.

Solstad er allerede i dialog med Bodø kommune, som er interessert i hennes tiltak. Nå håper hun Tromsø kommune også kan fatte interesse for tilbudet og kompetansen hun gir.

– Det ligger mye verdier her i kunsten som kommunen forvalter, eller bør forvalte på en forsvarlig måte. Historien vår er «skrevet» i alle disse kunstverkene som er samlet over mange år.