På samme måte som "Trolljegeren" har vakt oppsikt internasjonalt fordi den spiller på norske eventyr om troll, har finske "Rare Exports – The Truth About Santa" tiltrekt seg oppmerksomhet fordi den spiller på myten om en av Finlands største turistattraksjoner – Julenissen. Så kan jo vi nordmenn krangle med finnene til vi blir blå i trynet om hvem som har rett til å kalle seg julenissens hjemsted, men hvis den rødkledte i virkeligheten er slik han fremstilles i denne filmen er det kanskje like greit at han holder til i Finland.

Sannheten graves frem

Julen nærmer seg i Nord-Finland, og i Korvantunturi-fjellene er en arkeologisk utgravning i ferd med å avdekke den skjulte sannheten om Julenissen. Samtidig forsvinner den nærliggende bygdas barn en etter en, og hjemme hos Pietari og hans far går ett ondsinnet vesen i dyregrava. Da det viser seg at disse hendelsene henger sammen må Pietari sette alle kluter til for å forhindre at den virkelige Julenissen slippes løs på verden igjen. For hvis det skulle skje er dårlige gaver til jul det minste problemet vi har.

Beksvart humor

"Rare Exports – The Truth About Santa" har nok av scener med beksvart humor, makabre avsløringer og selvironi til å nå hjem til det samme publikummet som likte "Trolljegeren"og "Død Snø". Selv koste jeg meg til tider svært godt flere ganger den knappe halvannen timen filmen varte. Filmen, som er spilt inn på Filmcampen i Målselv, inneholder snøscootere, ville fjell, barske skogsmenn, alver, pepperkaker, julekalendere og reinsdyr i massevis – riktignok er alt både mørkere og mer morbid enn det vi vanligvis forbinder med julen, men også morsommere.

Krydret med en rekke referanser til filmer som "The Thing" og "Jurassic Park" skaper filmen en stemning som er som skapt for å underholde sjangerfans. Dessverre skranter det også litt enkelte steder. Klimakset i filmen blir aldri et skikkelig klimaks og endel av skuespillet kunne så absolutt vært bedre. Likevel, en sterk firer til den slemme nissen fra Finland. Det bør også nevnes at selv om filmen har 11 års aldergrense spørs det om ikke den passer best for de som er noen år eldre.

Se trailer:

foto
Julestemning i "Rare Exports" Foto: Filmweb