Han tar over etter Niko Valkeapää og Ingá-Máret Gaup-Juuso, melder Troms og Finnmark fylkeskommune i en pressemelding mandag.

Fylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes (Sp), er svært fornøyd med ansettelsen.

– Viktor er en ung og spennende musiker som er reflektert rundt sin samiske bakgrunn. Jeg gleder meg til å følge med på hvordan han griper an jobben. Med inspirasjon fra både jazz og samisk tradisjonsmusikk i en eksperimentell setting har publikum har mye å se fram til i tiden som kommer.

Gleder seg

Hovedpersonen selv gleder seg til å komme i gang med jobben som landsdelsmusiker i joik, en stilling han har for to år.

– To år går jo veldig fort, men jeg håper å få brukt tiden godt. Jeg er veldig opptatt av tradisjonsmusikk fra områdene rundt hjembygda mi, og har jobbet litt med å sette det i sammenheng med improvisasjon og jeg ønsker å prøve å skyve dette i noen nye retninger. Jeg jobber også mye med arkivmateriale og har hørt masse på gamle opptak av joik fra Nord-Troms. Jeg er veldig glad i den røffe estetikken man hører på de gamle opptakene, og kunne gjerne tenkt meg å grave mer i slike ting fra hele fylket. Og så har jeg lyst til å utforske mer av den gamle salmesangen som flere steder har spor av det som sikkert en gang har vært en joiketradisjon, uttaler han i pressemeldingen.

Plateaktuell

Viktor Bomstad kommer fra Storfjord i Troms og har studert ved Musikkhøgskolen i Oslo, hvor han skrev masteroppgaven «Joik som utgangspunkt for improvisasjon».

2. desember 2022 slapp han sitt første album, «Sámi Noise».

Viktor Bomstad er for tiden aktuell i Den kulturelle skolesekken med produksjonen «Magiske hamskiftere», en fortellerstund med samisk eventyr og musikk, som spilles på grunnskoler i Oslo og Lørenskog.