– Ja, vi arrangerer en liten filmfestival her, sier Trine Lise Sviggum Helgerud.

Hun jobber som kommunikasjonsrådgiver for Norsk Polarinstitutt, og befinner seg for tida på «festivalområdet» – i Antarktis.

Åpningsfilm på verkstedet

På TROLL-basen i Dronning Mauds Land arrangeres nemlig en egen utgave av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), for andre gang.

– Festivalen er litt oppgradert, sammenliknet med i fjor. Vi skal vise fire filmer parallelt med festivalen i Tromsø, sier Helgerud.

Mandag ble åpningsfilmen vist, inne på basens verksted. Rikelige mengder popcorn med karamell ga ekte kinofølelse, selv om selve filmen var av det dystre slaget.

foto
KINOSALEN: Verkstedet på TROLL-basen var rigget for filmvising mandag. Foto: Trine lise sviggum helgerud

– Vi satser på at filmene blir litt lettere og muntrere utover festivalen, ler Helgerud.

Det er for øyeblikket 40 personer stasjonert på TROLL. Seks er overvintrere, og disse utgjør festivalkomitéen. Forskningstekniker Even Birkeland innehar rollen som festivalsjef.

Har egen drive-in-kino

– Det er vel relativt sommerlig på TROLL nå, så hvorfor vil dere inn i mørket for å se film?

– De fleste er ute og jobber hele dagen. Noen har attpåtil blitt litt solbrente, så da passer det bra å trekke inn. Vi skal faktisk ha drive-in-kino i garasjen, sier Helgerud.

– Haha! Dét var ikke verst.

– Vi skal også ha filmvisning på flystripa – som er Norges nest lengste, etter Gardermoen. Vi setter alle i en beltevogn, og kjører utover. Jeg tror det blir kjempebra!

foto
KINOGODT: Sommerkokk Gunn Tove Nyberg, geolog Øyvind Sunde og lege/overvintrer Sebastian Orskaug disket opp med popcorn. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud

Norsk Polarinstitutt er en av TIFF sine partnere, så gjengen på TROLL håper å fortsette tradisjonen med egen filmfestival i årene fremover.