Norsk publikumsutvikling (NPU) har nominert Hålogaland Teater (HT) til NPU-prisen 2022. NPU er et nasjonalt kunnskapsnettverk som arbeider for å styrke kunstens og kulturens posisjon i samfunnet, og deler årlig ut en pris til kulturaktører som tar grep for å nå ut til flere.

HT er én av ti kulturaktører som er nominert. «Relæxt»-konseptet er importert fra Storbritannia. HT har gått i bresjen for et nordnorsk samarbeide om å senke tersklene for personer med funksjonsvariasjoner. De tilbyr nå Relæxt teaterforestillinger tilpasset personer som har lærevansker, autisme, demens eller andre sensoriske utfordringer.

I begrunnelsen for nominasjonen skriver NPU-administrasjonen at HT er valgt for teaterets Relæxt-prosjekt, som omtales som teateret «dedikerte, strategiske og grundige satsing på inkludering og mangfold».

HT har gjort undersøkelser for å bli kjent med publikum, både de som kommer ofte, og de som gjør det sjelden. De har utviklet karakterer som representerer ulike typer publikum basert på hva som motiverer dem for å gå i teatret. Karakterene står i sentrum for utviklingen av programmet, og for hele resten av publikumsreisen.

Målet med denne arbeidsmetoden er å være relevante for ulike typer mennesker, med og uten tidligere teatererfaring.

«Det blir svært interessant å se effektene av HTs arbeide i årene som kommer», avslutter NPU-administrasjonen sin begrunnelse.

Juryen som skal kåre en vinner består av sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi, programsjef for NOKU, Kaia Brænne, direktør for Center for Kunst & Interkultur (CKI), Niels Righolt, Styreleder i foreningen INN – Etniske minoriteter i norsk kulturliv, Michelle Tisdel, og Venstre-rådgiver Emma Lind.

Prisen deles ut den 26. september.