To år har de måttet nøye seg med digitale versjoner, som ligger tilgjengelig for alle å se via YouTube. Nå er det igjen klart for fysisk revy på Kongsbakken videregående skole 1. januar.

Dette blir den 93. utgaven av skolerevyen, som er landets eldste. Samtidig blir dette første gang de nåværende elevene arrangerer Bragiaden, også kjent som Bragerevyen, på skolen.

– For to år siden var det «koronaår», og i fjor kom det også restriksjoner. Alle som arrangerte den siste revyen her, 1. januar 2020, er nå ute av skolen, forklarer hovedleder Emma Eilertsen – som til daglig er avgangselev ved dramalinja.

MANGE HJELPER TIL: Sofie Lauritzen er blant tre hovedinstruktører, mens Emma Eilertsen (til høyre) er en av to hovedledere under Bragiaden 2023. På tross av to år med koronarestriksjoner har begge lang revyerfaring. Foto: Ronald Johansen

Mistet kunnskap under koronaen

En vaktmester med 20 års erfaring, en tidligere teknisk leder, og proff hjelp til scenerigging fra Audionor har vært til stor hjelp.

Eilertsen har selv erfaring som hovedleder fra de to digitale revyene, men innrømmer at det har vært flere spørsmål rundt gjennomføringa av den fysiske revyen.

– Kunnskapen om scenerigginga er ikke videreført på grunn av koronaen, så det ville ikke vært HMS-sikkert for oss å gjøre akkurat den biten, sier hovedlederen – for å dra fram et eksempel.

Øvinga og forberedelsene startet siste skoledag før jul, og har pågått gjennom romjula – fra morgenen fram til sikkerhetsvaktene låser skolen for natta. 45 personer er involverte i denne utgaven av Bragiaden.

– Jeg kjenner de tidligere lederne av Bragiaden, og jeg har spurt dem om mye siden vi starta arbeidet med revyen i august. Jeg har vært hovedinstruktør for Monkeyrevyen to år tidligere, men jeg liker meg egentlig veldig godt bak scenen, sier Eilertsen.

PREMIERE 1. JANUAR: Jonas Johansen og Tuva Marken på scene under prøvene til «Probraganda». Foto: Ronald Johansen

– Men du blir kanskje nervøs, selv om du ikke står på scenen?

– Ja, det er egentlig nerver hele tida, flirer hovedlederen.

At revyplanlegging spiser opp mye av fritida, anser ikke Eilertsen som noe negativt.

– Å jobbe med dette er veldig koselig, og en god erfaring å ha med seg.

Politisk korrekt-problematikk

I år skal revyen spre «proBRAganda», og revygjengen lover mye lett humor som skal appellere til mange publikummere.

De involverte har i utgangspunktet ikke lyst til å spoile for mye av innholdet til publikum, men forteller gjerne litt om det innledende konseptet.

– Brageguden føler at han ikke kan skrive revy om dagsaktuelle ting lenger. Han er redd for å bli «cancelled», siden man må passe på å være så politisk korrekt, sier Sofie Lauritzen – som er en av tre hovedinstruktører – med dramatisk stemme.

I løpet av forstillinga kommer det noen luringer, og sier at Brageguden må skaffe seg mer makt i samfunnet. Da kan man jo si hva man vil.

– Og hvordan får man mer makt? Jo, man må spre «proBRAganda», flirer Lauritzen.

Om noen blir kansellert? Det vil vise seg under premièren 1. januar, og de påfølgende forestillingene.

– Vi skal sørge for en skikkelig pangstart på året, lover Emma Eilertsen.

Ingrid Lundesgaard og Ingfrid Schulerud. Foto: Ronald Johansen