MODNE KIRSEBÆR

Nr.98531

Campi Magri Valpolicella Ripasso Superiore (rød)

Italia/Verona/2010/13,5 prosent

Kr. 219,90 (basis)

En vin laget etter biodynamiske prinsipper. Brukt en halvpart Corvinone (Corvina Grossa), Corvina og Rondinella. Alt dyrket rundt 350 meter over havet. Har vært via Amarone-rester og lagret på store eikefat i to år. Rubinrød. Innbydende, varm duft av modne kirsebær og steinfrukt generelt. Også en anelse urter. Alt følges opp i smaksbildet med ditto florale innslag. Gode tanniner og en bløt finish. Til hvitt kjøtt — gjerne ribbe. Terningkast: 6

STIKKELSBÆR

Nr. 9460

Yealands Estate S1 Single Block Sauvignon Blanc (hvit)

New Zealand/Marlborough/2012/13,5 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

Denne er allerede tildelt gullmedalje som fjorårets beste Sauvignon Blanc-vin. Den er lagringsdyktig og passer til skalldyr og hvitt kjøtt. Fargen er gulgrønn. Duften er av stikkelsbær, sitrus, urter og tropiske frukter. Konsentrert i munnen med god frukt og mineraler. Gode syrer. Ekstra laaaang avslutning. Terningkast: 6

KRYDDERTONER

Nr. 9571

Lungarotti Rosso di Montefalco (rød)

Italia/Umbria/2010/14 prosent

Kr. 219,90 (basis)

Syv deler Sangiovese samt Merlot og Sagratino. Lagret året i små eikefat (barriques) og halvåret på flaske. Dyp rød. Røde bær og gode kryddertoner. Går mot søte bær på smak samt mer krydder og urter. Alt er godt balansert. Sitter lenge med en lett bitterhet til slutt. Til skinke, pølser og oster. Terningkast: 6

GOD MOUSSE

Nr. 14003

Casabianca Prosecco di Valdobbiadene (musserende)

Italia/Veneto/u.å./11 prosent

Kr. 71,70 (halvflaske) (basis)

En halvflaske sprudlevann er god å ha på lur. Denne er laget på Glera-druer (Prosecco) og er gulgrønn på farge. Frukt — eple, pære og banan — samt sitrus i lukten. God mousse. Mer frukt og god sødme i ettersmaken. Noe restsødme. Til fisk eller aller helst alene. Svak femmer! Terningkast: 5

TROPISK FRUKT

Nr. 97420

Deusa Nai Albarino (hvit)

Spania/Rais Baixas/2012/12,5 prosent

Kr. 162,10 (bestilling)

Albarino-vin uten kontakt med eik. Strågul. Tropiske frukter, sitrusfrukter, blomster og mineraler. Også god sødme. Gode syrer og frukt. Sitron går igjen. En smaksrik og vedvarende vin. Til fisk og skalldyr. Terningkast: 5

PÆRELUKT

Nr. 46516

Bonterra Organically Grown Chardonnay (hvit)

USA/California/2012/13,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Fire druer hvorav Chardonnay dominerer. Også noe Viognier, Muscat og Roussanne. Vinen har både vært på fat — delvis nye — i syv måneder og tank. Gulgrønn farge. Granny Smith-epler, noe sitrus, pære og kokos. God fylde med frukt og syrer som balanserer. Mer sitrus og mineraler. Lett fedme i ettersmaken. Til fiskeretter. Sterk femmer! Terningkast: 5

FAT OG LÆR

Nr. 1393

Faustino VII (rød)

Spania/Rioja/2011/13 prosent

Kr. 112,00 (basis)

Tempranillo-vin som en modnet ti måneder på fat og halvåret på flaske før salg. Vi snakker om en ung Faustino som er mørk rød. Lær fat og vanilje som en start. Tradisjonell spanjol med andre ord. God frukt og fin friskhet i munnen. Balansert med krydder fra fat. Sitter lenge. God fylde. Matcher det meste av mat. Terningkast: 5

MOT BRINGEBÆR

Nr. 99589

Gavarini Langhe Nebbiolo (rød)

Italia/Piemonte/2012/13,5 prosent

Kr. 219,90 (basis)

Nibbiolo-vin (DOC) som var nyhet i januar. Fin rød. Går mot bringebær og steinfrukt på lukt. Bløt på smak med krydder og plommer. Saftig stil. God friskhet som varer. Behagelig slutt. Til lam og vilt eller som kosevin. Solid femmer! Terningkast: 5

SØDMEFULL

Nr. 59914

Paolo Leo Passitivo Primitivo (rød)

Italia/Puglia/2011/13,5 prosent

Kr. 124,90

En Primitivo-vin hvor en tredjedel av druene ble tørket før pressing — Apassimento-metoden. Dyp rød. Modne, mørke bær og god frukt. Sødmefull på smak med syrer og tanniner som balanserer. Noe krydder og steinfrukt videre. Sitter lenge med et deilig fruktpreg. Noe restsødme. Til vilt, oster eller alene. Terningkast: 5

SUPERFERSK

Nr. 10587

B Bordô Le Red Merlot (rød)

Frankrike/Bordeaux/2013/12,5 prosent

Kr. 112,00 (bestilling)

Mest Merlot (85 %) og Cabernet Sauvignon. Ingen fatkontakt. Superfersk vin som er dyp rød. God frukt, kirsebær og en anelse krydder. Fersk på smak. Snerper en noe med salt lakris og greie tanniner. Det vedvarer. Til oster. Terningkast: 4

MODNE KIRSEBÆR: En vin laget etter biodynamiske prisnipper. Brukt en halvpart Corvinone (Corvina Grossa), Corvina og Rondinella. Alt dyrket rundt 350 meter over havet. Har vært via Amarone-rester og lagret på store eikefat i to år. Rubinrød. Innbydende, varm duft av modne kirsebær og steinfrukt generelt. Også en anelse urter. Alt følges opp i smaksbildet med ditto florale innslag. Gode tanniner og en bløt finish. Til hvitt kjøtt — gjerne ribbe. Terningkast: 6 Foto: John Strandmo
STIKKELSBÆR: Denne er allerede tildelt gullmedalje som fjorårets beste Sauvignon Blanc-vin. Den er lagringsdyktig og passer til skalldyr og hvitt kjøtt. Fargen er gulgrønn. Duften er av stikkelsbær, sitrus, urter og tropiske frukter. Konsentrert i munnen med god frukt og mineraler. Gode syrer. Ekstra laaaang avslutning. Terningkast: 6 Foto: John Strandmo
KRYDDERTONER: Syv deler Sangiovese samt Merlot og Sagratino. Lagret året i små eikefat (barrigues) og halvåret på flaske. Dyp rød. Røde bær og gode kryddertoner. Går mot søte bær på smak samt mer krydder og urter. Alt er godt balansert. Sitter lenge med en lett bitterhet til slutt. Til skinke, pølser og oster. Terningkast: 6 Foto: John Strandmo
GOD MOUSSE: En halvflaske sprudlevann er god å ha på lur. Denne er laget på Glera-druer (Prosecco) og er gulgrønn på farge. Frukt — eple, pære og banan — samt sitrus i lukten. God mousse. Mer frukt og god sødme i ettersmaken. Noe restsødme. Til fisk eller aller helst alene. Svak femmer! Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
TROPISK FRUKT: Albarino-vin uten kontakt med eik. Strågul. Tropiske frukter, sitrusfrukter, blomster og mineraler. Også god sødme. Gode syrer og frukt. Sitron går igjen. En smaksrik og vedvarende vin. Til fisk og skalldyr. Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
PÆRELUKT: Fire druer hvorav Chardonnay dominerer. Også noe Viognier, Muscat og Roussanne. Vinen har både vært på fat — delvis nye — i syv måneder og tank. Gulgrønn farge. Granny Smith-epler, noe sitrus, pære og kokos. God fylde med frukt og syrer som balanserer. Mer sitrus og mineraler. Lett fedme i ettersmaken. Til fiskeretter. Sterk femmer! Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
FAT OG LÆR: Tempranillo-vin som en modnet ti måneder på fat og halvåret på flaske før salg. Vi snakker om en ung Faustino som er mørk rød. Lær fat og vanilje som en start. Tradisjonell spanjol med andre ord. God frukt og fin friskhet i munnen. Balansert med krydder fra fat. Sitter lenge. God fylde. Matcher det meste av mat. Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
MOT BRINGEBÆR : Nibbiolo-vin (DOC) som var nyhet i januar. Fin rød. Går mot bringebær og steinfrukt på lukt. Bløt på smak med krydder og plommer. Saftig stil. God friskhet som varer. Behagelig slutt. Til lam og vilt eller som kosevin. Solid femmer! Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
SØDMEFULL: En Primitivo-vin hvor en tredjedel av druene ble tørket før pressing — Apassimento-metoden. Dyp rød. Modne, mørke bær og god frukt. Sødmefull på smak med syrer og tanniner som balanserer. Noe krydder og steinfrukt videre. Sitter lenge med et deilig fruktpreg. Noe restsødme. Til vilt, oster eler alene. Terningkast: 5 Foto: John Strandmo
SUPERFERSK: Mest Merlot (85 %) og Cabernet Sauvignon. Ingen fatkontakt. Superfersk vin som er dyp rød. God frukt, kirsebærbær og en anelse krydder. Fersk på smak. Snerper en noe med salt lakris og greie tanniner. Det vedvarer. Til oster. Terningkast: 4 Foto: John Strandmo