LUNHEIM: Høyrygg av skrei er ikke billig, men er på den andre side fantastisk god.
Det er vel det nærmeste vi kommer «biff» på torsken – stykkene er tjukke, faste og velsmakende.
Det er også festmat som det er lett å lykkes med – og som inviterer til spennende kombinasjoner av smaker ettersom fiskekjøttet er så mildt i utgangspunktet.
I dagens rett serverer vi skrei med «brokkoli-trær», selleri- og potetmos, samt Puylinser i tomat.
Brokkolitrærne kan man lage til hvilken mat som helst, og unger elsker å spise dem!
Puy-linser er franske linser som også kan brukes til det meste.
Pannestekt skrei
150–200 g skrei per person
Salt, pepper, olje
Strø salt over skreistykkene og sett inn i kjøleskapet en halvtime. Etter at de er tatt ut må du tørke væsken av fisken med en klut før du strør på nytt salt og pepper.
Hell litt olje i en het panne og stek i to minutter på kjøttsiden før du snur og steker fiskestykket på skinnsiden til det er gjennomstekt.
Selleri- og potetmos
300 g poteter
200 g sellerirot
50 g meierismør
1 dl fløte
Salt, pepper
Kok poteter og sellerirot myke. Hell av vannet og legg et stykke tørkepapir i kasserollen for å suge opp damp.
Legg i smør og når det har smeltet – hell over fløte. Mos med stamper og kjør moset med en mix-master til det er luftig. Salt og pepre.
Puy-linser i tomatsaus
2 dl tørkede Puy-linser
300 g hermetiske tomater
1 dl vann
(En grønnsaksbuljong)
Salt, pepper, timian
Bland sammen linser, tomat og vann i en kasserolle. Kok opp og la småputre til linsene er myke. Tar cirka 20 minutter.
Brokkoli-trær
1 fersk brokkoli skjæres på langs slik at du får tre-fire «trær». Disse pensles med olje og legges på bakepapir og stekes i ovn på 200 grader i cirka 20–25 minutter. Snu dem etter halve tiden – der er ferdige når de har fått fin farge.
Legg en klatt Puy-linser underst på en tallerken. Legg en klatt mos oppå og stable torskebiffer og brokkolitrær øverst. Dekorer med litt frisk persille.
Å finne vin til pannestekt skrei er ikke vanskelig – det kan være mer problematisk å treffe rett til tilbehøret.
Jeg valgte en tørr og kraftig Riesling – og angret ikke.
Vel bekomme!