Siden 1962 har Burma, eller Myanmar som er det offisielle navnet, blitt styrt av en militærjunta. Selv etter at det ble gjennomført demokratiske valg i 1990, med Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD som suverene vinnere, har juntaen nektet å gi fra seg makten. De fortsetter å styre med jernhånd og folket lever under trusselen fra både det hemmelige politiet, angivere og militæret.

Da juntaen doblet prisen på bensin 15. august 2007 begynte protestene som senere skulle utvikle seg til et folkekrav om demokrati og de største demonstrasjonene siden minst 3.000 ble drept i 1988. Over 100.000 tar til gatene ledet av landets buddhistiske munker og nonner i de som skal bli kalt safran-revolusjonen.

Håndholdte kameraer

Midt oppi dette kaoset befinner «Joshua» og hans håndfull med frivillige videojournalister fra «Democratic Voice of Burma» seg. Med små, håndholdte kameraer risikerer de livet for å dokumentere overgrepene som finner sted, og få formidlet de til omverdenen gjennom ulovlige kanaler.

«Burma VJ» består i hovedsak kun av originalmateriale fra før, under og etter demonstrasjonene høsten 2007. Disse opptakene, som ble vist på TV-kanaler verden over, er satt sammen slik at de fremstår som en kronologisk beretning om både menneskene i DVB og demonstrasjonene. Opptakene er innimellom svært grafiske og gjør et sterkt inntrykk. Men mest av alt forteller de en gripende historie om menneskene som er villige til å sette sitt eget liv på spill for å oppnå demokrati og et bedre liv for fremtidige generasjoner.

Dette er en svært viktig dokumentar som tar for seg en historie som fortsatt er gjeldende for Burmas nesten 50 millioner innbyggere. Den fortjener å bli sett – og ikke glemt.