Kort oppsummert

  • Peter Magnus Bråss (30) er i Tromsø for å forsvare sin tittel som «Norges beste gamer»

  • Hans mor, Helene Bråss, dro til Tromsø for å overraske ham.

  • Helene oppfordrer andre «gaming-foreldre» til å engasjere seg og lære mer om deres barns spillinteresser.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

Mamma Helene Bråss har ikke alltid vært spesielt engasjert i sønnen Peters gaming.

– Det har vel gått litt i perioder der man er dypt bekymret for om det skal bli noe fornuftig ut av disse guttene, sier Bråss.

Holdningen til spilling har gradvis endret seg, og spesielt i etterkant av dokumentarfilmen «Ibelin». Den viste hvordan foreldrene til gutten Mats Steen trodde han satt alene på rommet, men etter at han døde fant de ut at han hadde et rikt liv og mange venner gjennom dataspillet «World of Warcraft» (WoW).

Peters mamma har også vært en forelder som har vært frustrert over mye spilletid.

– Det var mye spilling og lite lekser, forteller Bråss.

– Hvor konfliktfylt har du opplevd dette?

– Det har ikke vært så mange konflikter. Vi har diskutert dette, og Peter er god til å argumentere. Han spurte bare: «Mamma, hvor mange timer sitter du foran TV-en og PC-en?». Jeg ble jo svar skyldig, sier Bråss.

Hun forteller at sønnen også har fått henne til å forstå at det handler om mer enn å sitte foran en skjerm.

– De gangene vi har diskutert etter å ha hatt litt utfordringer, så har han fortalt at han slapper av når han gamer, samtidig har det vært en måte å være sammen med venner uten å måtte forlate huset, sier mamma Bråss.

Selv er hun ikke opptatt av TV-spill. Sønnen fikk en Gameboy da han var seks år. Siden har han fått spille, men hun har holdt seg unna.

– Jeg har ikke den interessen i det hele tatt.

Veldig stort

I fjor skjedde det noe som overrasket mamma. Peter kvalifiserte seg til den Tromsø-grunnlagte konkurransen «Norges beste gamer».

Mens Peter satt i Tromsø og spilte seg gjennom en rekke ulike spill, tenkte Helene at hun skulle ta en titt på direktesendingen som hun hadde hørt om. Da fikk hun seg en overraskelse.

– Jeg skulle bare se litt på det i fjor. Da jeg begynte å følge med skjønte jeg ingenting – det er bare megasvært, sier Bråss.

Konkurransen, som varer i to dager, direktesendes på gamingsiden Twitch med kommentatorer som følger med på de 16 spillerne i de ulike rundene. 2.000 seere fulgte med på sendingen i fjor.

I år er det en full kameraproduksjon med syv kamera og 16 PC-er, i tillegg til live-intervjuer mellom rundene.

– Peter hadde ikke informert så mye om hva han skulle være med på, men jeg ble sittende og følge med hele tiden. For det var så ekstremt spennende. Selv om jeg ikke skjønte alt som foregikk, så var det utrolig morsomt å se på, forteller Bråss.

Fra Stabæk på overraskelsesbesøk

For mor og sønn ble det ekstra spennende. Peter kom helt til finalen – og vant. Denne helgen er han tilbake i Tromsø for å forsvare tittelen som Norges beste gamer.

Konkurransen starter lørdag, men fredag ettermiddag og kveld var det oppladning i storsalen på The Edge. Peter visste ingenting om at moren hadde tatt turen fra Stabæk, der de bor. Under fredagens direktesendte show ble han overrasket da mamma kom ut på scenen.

– Jeg ville bare ønske lykke til og gi klemmer og kos, forteller Helene og legger til:

– Han er veldig glad i å få støtte og back up. Jeg er veldig stolt av han, sier mamma.

Og Peter, han fikk hakeslepp.

– Det var veldig sjokkerende og litt rørende. Det var mange følelser. Jeg hadde ikke sett dette komme. Derfor ble jeg veldig glad. Jeg er kjempeglad i mammaen min, og synes det var tøft av henne og komme opp og prate på scenen, sier Peter.

KOS OG KLEMZ: Peter og mamma Helene i et rørende øyeblikk på scenen. Det var vennene i gamingmiljøet som hadde fått mamma med på showet. Blant andre Bjørn Giswold (t.h.), som er en av grunnleggerne av konkurransen Norges beste gamer. Foto: Tvibit

– Hva betyr det å få den støtten fra mammaen sin?

– Det er tosidig. På den ene siden legger det mer press på meg, for nå føler jeg virkelig at jeg må gjøre det bra i konkurransen. På den andre siden var det veldig vakkert. Det er gøy å vite at mamma synes dette er viktig, sier Peter.

For slik har det ikke alltid vært.

Da spill var tull

– Jeg er vokst opp på 90-tallet i ei tid der alle mente at spill var tull. Derfor var det en ekstra artig overraskelse at mamma kom til Tromsø. En av deltakerne sa hun ble så rørt at hun nesten gråt, og det ble jeg også.

Mamma Helene har noen anbefalinger til andre foreldre som har en gamer i familien.

– Følg med på det som skjer i helgen og følg direktesendingen. Det er gøy og mange morsomme spill. Vi skal følge med hjemmefra på storskjerm. Det er helt utrolig at de har klart å få til dette arrangementet i Tromsø.

– Har du noen råd til andre gaming-foreldre?

– Engasjer dere og finn ut hva det er før dere blir sure. Finn ut hvorfor de spiller og hva de spiller. Når man engasjerer seg, så er det ikke så skummelt. Det er ikke alle som er idrettsstjerner, Da er dette en bra måte å bli kjent med andre og få masse venner over hele Norge.

– Hva er ditt inntrykk av gaming-miljøet?

– De er veldig snille med hverandre. De er superhyggelige og tar godt vare på hverandre. Og så er de selvfølgelig konkurransemennesker når de spiller. Da skal de vinne. Det er veldig gøy.