Leonard Cohen Foto: Press photo/SONY MUSIC ENTERTAINMENT

Det er alltid litt skummelt for fansen når en gammel og lenge siden genierklært artist skal gi ut en ny plate.

Bli tilhenger av Tromspuls på Facebook

Åtte år etter hans siste studioalbum var det ingen selvfølge at musikkens grand old man, en av tidenes største låtskrivere, Leonard Cohen, skulle produsere mer musikk. I alle fall ikke av et slikt kaliber som han nå har gjort.

Knallsterkt verk

"Old Ideas" er rett og slett en nydelig og sterk plate fra ende til annen, og jeg kan ikke forstå annet enn at de som vokste opp med Cohen og tidløse klassikere som debutplata "Songs of Leonard Cohen" føler at de har fått servert en tiretters luksusmiddag.

– I´d like to speak with Leonard?

Les mer Tromsøpuls-stoff her!

Slik lyder åpningen av første spor, en suggererende og melodiøs diktfremføring over et minimalistisk komp av tangenter og damekor. Herfra må resten av platen ses på som et sammenhengende verk, som drar deg inn i hjernen til en gammel mann med mange minner. Tekstene er dype uten å bli pretensiøse, bandet gjør diskré en fantastisk jobb, spesielt gitarist Javier Mas, og sjefen selv høres ut som en stemme fra dypet som ikke vil noe annet enn å dele all sin kunnskap med lytteren.

De gamle er enda eldst

Leonard Cohen er et av de største navnene i moderne musikkhistorie, og står bak en makeløs katalog av klassikere og hits. Det er lenge siden han var ung og fremadstormende, og det er lenge siden han var en dominerende figur i populærmusikkens verden, men i disse elektroniske dansetider (misforstå meg rett, jeg elsker elektronisk dansemusikk) så gjør det meg dypt lykkelig å vite at en av de virkelige bautaene enda vet hvordan man lager tidløs musikk.

Leonard Cohen - "Songs from the road"