Iron Maiden live MELBOURNE 6th Feb Foto: JOHN McMURTRIE

Iron Maiden er et av de mest populære – og mest langlivede – heavy metalbandene i verden. De har en fanskare som består av alt fra nettopp konfirmerte småjenter til tatoverte bestefedre – og alle sammen står bak bandet i vått og tørt.

Dette blir svært godt anskueliggjort i turnéfilmen "Flight 666" som har première over hele verden i dag. På turneen over fem kontinenter får vi treffe en god del av fansen, og høre hvorfor så mange fortsatt – etter 34 år – er særdeles begeistret for det engelske heavy metalbandet.

Verdensturné

Bakteppet for filmen er den verdensomspennende turneen "Somewhere Back In Time", der bandet spiller 23 konserter i 21 byer over hele verden – på knappe 46 dager. Verdensrekord så det holder – i hvert fall regnet i avstand.

Med på lasset et for første gang et filmteam som får adgang til – nesten – det som er å filme på en slik turne: reisene, konsertene, "fridagene" og møtet med publikum.

Kanadiske Sam Dunn og Scott McFayden har laget filmen, og de legger lista allerede i første klipp – hvor de erklærer at de er blodfans av gruppa.

Og det er ikke til å ta feil av, det er ikke mye til kritiske blikk på det enorme rockesirkuset som reiser rundt i et eget jetfly – døpt "Ed Force One" etter gruppas maskot Eddie.

Nuvel, sjangeren i seg selv byr ikke inn til det dyptloddende og kritiske. Når man får være haleheng til verdens kanskje største metalband, da gjelder det å trykke på opptaksknappen og holde kjeften.

Åpne hovedpersoner

Men det er ikke en lettygget biff vi får servert. På en fin måte klarer filmmakerne å balansere sin nesegruse beundring med ærlige beskrivelser av hva det vil si å kuske rundt med et rockeband.

De seks hovedpersonene – med bassist Steve Harris og vokalist Bruce Dickinson i spissen – er åpne, sympatiske og virker ærlige i sin beskrivelse av seg selv og hverandre.

De nærmeste medarbeiderne får også gi lyd fra seg, og deres vitnemål over samholdet i "Maiden-familien" er spennende og interessante.

Selvsagt står musikken i sentrum i en slik film, og hele turneen var basert på tanken om at bandet ville spille sine gamle hits for nye fans. Derfor kommer de klassiske Maiden-låtene som perler på en piggtråd til glede for alle som har et forhold til låter som "Ancient Mariner", "Number of the Beast", "Hallowed be thy name" og "The Trooper".

Og et hett tips: Uansett hvor flott hjemmekinoanlegg du har – ikke vent på DVD-en. Digitalt bilde på kino i kombinasjon med megahøyttalerne i salen er ikke mulig å slå på hjemmebane.