Bibliotekar Silje Johannessen viser fram noen av de mest populære ungdomsbøkene for øyeblikket. Foto: Johanne Sofie Dalvik

Sommeren er gjerne årstiden der mange tar seg tid til å lese bøker. Bibliotekar Silje Johannessen kan fortelle at de på Tromsø bibliotek særlig merker at utlånet av lydbøker øker på sommeren.

- Lydbøker er jo enklere enn bøker når man skal reise på lange bilturer og slikt, forklarer hun.

Økende dystopisk trend

Johannessen tror at ungdom leser relativt mye. Hun påpeker at det er et stort antall ungdomsbøker på listen over mest utlånte bøker. På toppen ligger blant annet Suzanne Collins bok "Dødslekene", som nylig har blitt filmatisert.

- Vi merker veldig godt at en bok blir mer populær etter at den har blitt filmatisert, forteller Johannessen.

Hun påpeker derimot også at triologien til Suzanne Collins var veldig populær allerede før filmen kom. Som bibliotekar har hun gleden av å observere hvordan boktrenden utvikler seg.

Bli tilhenger av Tromsøpuls på Facebook

Fantasy-sjangeren er en favoritt blant ungdommen. I det siste har det gått litt bort fra den tradisjonelle fantasy-sjangeren og blitt litt mer populært med dystopiske romaner. Dystopiske romaner er nesten en form for science fiction, der handlingen forgår i et framtidig samfunn der alt har gått galt.

- Urban fantasy er også en ny boktrend der handlingen foregår i vår verden og gjerne i storbyer, sier Johannessen.

Det er ikke bare de nyeste bøkene som følger trenden. Når trenden endrer seg blir også eldre bøker i samme sjanger populære.

Går aldri ut på dato

Til tross for at fantasy er meget populært er det ikke det eneste som leses. Humor og kjærlighet er også to veldig populære sjangere. Humor er særlig populært blant den litt yngre skaren, mens kjærlighetsbøker appeller til alle aldre.

- Kjærlighetsbøker er alltid populære, fastslår Johannessen.

Hun trekker fram Simone Elkeles bok "Perfekt Kjemi" som ligger høyt på listen over utlånte bøker. Elkeles har også skrevet flere bøker i sjangeren kjærlighet.

Kosen er viktigst

Johannessen mener at det ikke nødvendigvis er viktig å lese bøker med faglig innhold.

- Man skal ikke undervurdere ren underholdning. Jeg synes det er viktigst at man kan kose seg og slappe av med en bok man liker, begrunner hun.

Les mer fra Tromsøpuls-seksjonen her

Hun påpeker også at lesing gir en bieffekt av forsterkede norskkunnskaper når det kommer til grammatikk. Dystopiske romaner er ofte veldig tankevekkende.

- Scott Westerfeld, som har skrevet" Uglies", sier at han skriver ungdomsbøker fordi han ønsker å skrive for et intellektuelt publikum, forteller Johannessen.

De fem mest populære ungdomsbøkene på biblioteket:

1. Suzanne Collins – "Dødsleken"

2. Jeff Kinney – "En pingles dagbok: Greg Haffleys dagbok"

3. Simone Elkeles – "Perfekt Kjemi"

4. Suzanne Collins – "Opp i flammer"

5. Rick Riordan – "Lyntyven"