Det er onsdags ettermiddag. Solen har forsvunnet bak regnskyene som nå gir fra seg små dråper med vann, som lager klikkelyder på taket til russebilen «Champagne Showers». Den står parkert på en sykkelsti på Kvaløysletta, uten sjåfør, uten drivstoff.

I baksetet sitter tre av seks tilhørende russejenter; Synne Eilertsen (18), Atina Karlsen (18) og Thea Thoresen (18), samt edru og dedikert sjåfør for kvelden, Thomas Birkeland (18). Han forbereder seg på overta kjøringen etter Synne som nå drikker øl.

Noen minutter tidligere satt hun bak rattet, edru, med en oppgave om å samle styrkene for kvelden, før de skulle møtes til grilling i Eidsfjorden, hvor resten av jentene i russebilen; Susanne Birkeland (18), Ellinor Svane (19) og Mona Bakkeli Klausen (19) venter på dem.

Det var før Synne sa «vi kjører på luft og kjærlighet» når bensinmåleren visste rødt. Det hadde de gjort så mange ganger før og det hadde gått så fint så. Dessuten hadde alle fire i bilen kun 92,50 kroner samlet å eventuelt bruke.

Men biler kjører dessverre ikke på luft og kjærlighet.

PENGEBRUK: Det ødelegger likevel ikke kvelden for russejentene. Etter en telefon til Eidsfjorden, ankommer Susanne og Ellinor som reddende engler med en 20-literskanne med drivstoff, og en halvtime senere sitter alle seks jentene fornøyde rundt et bord med pølser i brød, øl og vin. De ler av tissejenter og kaostilstander fra kvelden før, mens de planlegger hvordan denne kvelden skal bli.

Russetiden handler sjeldent bare om fyll og bråk, selv om det er temaene som får mest gjennomslag for spaltemeterne i media. Det handler også om vennskap, kjærlighet og slutten på 12-13 års skolegang.

Mange av jentene i russebilen «Champagne Showers» har kommet nærmere hverandre

- Jeg kjente ikke alle sammen før jeg kom i denne russebilen, sier Thea.

Men etter noen dager som russ i samme bil har de blitt godt kjent.

- Vi har kommet tettere på hverandre og vi vet til og med hvem som har mensen eller ikke, ler Synne.

Selv om ikke alle kjenner hverandre særlig godt, så stoler de likevel så mye på hverandre at de ofte legger ut uproporsjonelt for drivstoff og andre utgifter. Blant annet brukte Susanne 300 kroner denne kvelden, alene, på drivstoff.

Men det er mange penger som går bort i russefeiring. Synne og Atina har brukt rundt 3.000 kroner hver, Ellinor og Susanne sier 5.000 kroner, mens Thea ikke har noen oversikt over hvor mye penger som har gått.

- Man burde egentlig få et russestipend på 10.000 kroner hver for å dekke alt, foreslår Thea med et glimt i øyet.

- Men det er uansett verdt det, mener hun.

PÅ BYEN: Etter grilling og oppvarming i Eidsfjorden, hopper jentene i russebilen og tar retning mot sentrum. Etter litt råning og fløyteblåsing i Tromsøs gater, stopper sjåfør Thomas bilen utenfor Statoil.

Her skal jentene ha sitt andre vorspiel for kvelden, heftig diskuterende om det ene eller andre, og hviskende om sex-opplevelser de selv har hatt.

Men Synne liker ikke så godt å prate om sex. Hun mener det er en privatsak.

- Vi kan heller prate om politikk, mener hun.

De andre jentene er uenige.

- Hva vil dere prate om da?

- Sex, roper de til Synnes frustrasjon.

- Vi kjører videre en tur, sier Synne.

Turen går videre over til Tromsdalen hvor de parkerer under parkeringsanlegget ved Pyramiden for sitt tredje vorspiel for kvelden. Her møter de russebilen «Wiggaz with attitude» med guttene Sebastian Røstad (19), Runar Hansen (18) og Vigar Kirkefjord (18) som slår på anlegget sitt, mens jentene danser rundt omkring, røyker sigaretter, drikker øl og sitter seg på taket til sin egen russebil.

Etter en kort stund løper de inn i varmen i russebilen, hvor de begynner på en diskusjon om øyenbryn. Nå har de kommet så godt i laget at de bestemmer seg for å blande seg inn i Tromsøs uteliv.

- Vi holder sammen i dag, vær så snill, ber Synne når de stopper utenfor Driv.

- Ja, i dag er det ikke stress, svarer Atina.

Allerede ved inngangen møter til Rogers og Hawk møter de problemer med inngangspenger, men etter litt argumentasjon og sjarmoffensiv overfor vaktene, så klarer alle seks å komme seg inn gratis.

Inne på selve utestedet forsvinner jentene fort fra hverandre.

RADIATORGEYSIR: Tilbake på parkeringsplassen utenfor Driv har sjåføren Thomas forsvunnet. Igjen står guttene fra russebilen «Wiggas with attitudes». De er edru denne kvelden og kun tre av seks, ettersom flere har hatt tentamen og andre bor så langt unna.

De har lite lyst til å dra innom Rogers og Hawk.

- Vi venter til vi er 20 med å dra, sier Vigar.

Plutselig begynner motoren å ryke.

- Hva skjer, spør en av dem.

Sebastian bak rattet slår av motoren og guttene går ut av bilen for åpne panseret.

Det ryker kraftig. De velger etter hvert å åpne lokket på radiatoren, noe en mekanikervenn noen minutter senere forteller dem er livsfarlig å gjøre. Du kan få kraftig forbrenninger i ansiktet.

- Hva om det smeller nå, spør Runar, mens Vigar skrur opp lokket.

- Ja, svarer Vigard nølende, og rygger litt unna akkurat i tide.

Plutselig eksploderer lokket og radiatoren ut i en glovarm geysir over bilen.

- Hadde det truffet meg i trynet, så hadde jeg hoppet i vannet, sier en småtraumatisk Vigard, som resten av kvelden tenker tilbake på hvor nært han var alvorlige brannskader i ansiktet.

Etter hvert dukker Synne, Atina og Thea opp på parkeringsplassen, nysgjerrige på hva som har skjedd med russebilen til guttene.

Synne ler når hun hører historien fra guttene.

- Ha-ha, dette vet jeg. Dette lærte pappa meg før vi begynte å kjøre med russebilen, skryter hun.

Hun og Atina hjelper dog guttene med å fylle opp radiatoren med nye væske. Når guttene endelig har klart å fylle opp de knapt syv literne som må til, dukker Susanne opp fra Hawk.

- Alle skal til Remix, roper hun.

RINGTREFF: Men det tar tid å samle jentene, Atina og Thea har forsvunnet, og de må også innom Statoil for å fylle bensin. I mellomtiden drikker jentene litt mer øl, vin eller sprit, og benytter sjansen til å fortelle om opplevelser de har hatt i russetiden.

- Går det bra, spør Synne sjåfør Thomas, som nå har vært sjåfør i over seks timer.

- Ja, svarer han.

- Er du sliten?

- Ja, litt, innrømmer Thomas.

- Si ifra hvis det blir et problem. Vi vil heller at du skal være trygg og sikker, enn å ha en sjåfør som er sliten, sier Synne ansvarlig.

Men Thomas forsikrer om at det går bra.

Samtidig, borte ved en annen russebil, ler noen gutter av jentene i «Champagne Showers».

Synne blir småprovosert.

- Det er mannssjåvinistisk, det trengs et egg også for å lage et barn, skriker hun.

Det har vært stille en stund, så Thomas blir oppfordret av jentene til å slå på Jason Derulo med «Breathing».

"I only miss you when I am breathing, I only need you when my heart is beating, You are the coulour that I"m bleeding, I"m only miss you when I"m breathing" synger Derulo.

Akkurat da dukker Atina og Thea opp, etter en liten tur i russepresidents bil, «The White House», noen meter unna. Så jentene drar av gårde til Remiks etter en kort pit-stop innom Statoil får å fylle drivstoff og tømme blærer.

På plassen utenfor Remiks har det rundt halv tre allerede samlet seg rundt 10 biler og festen er i gang.

Jentene løper rundt, danser og skriker. De møter folk de aldri har møtt før, og de møter venner som de feirer slutten av skolegangen med. Noen er kledd i blått, andre kledd i svart, men flesteparten sprader rundt i røde bukser.

Men fester tar likevel en gang slutt, denne gangen tidligere enn vanlig.

SLÅSSKAMP: Rundt klokken tre blir det mye uro og delvis slåsskamper rundt en flaskekastende gutt som ikke er russ.

Flere av jentene fra «Champagne Showers» ser bekymret på gutten som etter hvert blir geiledet bort fra bråket.

- Hadde vi hatt en ekstra plass, så skulle vi kjørt han hjem, sier Synne.

20 minutter senere havner ikke-russen i nok en konfrontasjon ved anleggsinngangen til Remiks, hvor en stor ansamling av russ har samlet seg rundt. Flere løper til og ut av mengden kommer russ bærende på den flaskekastende gutten.

Han har kollapset. Noen sier det er på grunn av slag, andre sier han ble dyttet.

Noen ringer ambulanse og gutten blir lagt ned på en gressflekk. Noen legger jakker på han. En russ krever jakken sin tilbake fordi gutten ikke er russ. Etter hvert kommer Thea, Atina, Ellinor og Synne til. Synne legger gutten i stabilt sideleie og prøver å holde han varm.

Etter hvert dukker ambulanse og politi opp. En god del av russen har allerede stukket av, så politiet holder russen igjen for å få vitneutsagn. Politiet holder russen igjen for å få vitneutsagn.

Til slutt har politiet fått en viss oversikt og området på Skattøra blir tømt. Noen står igjen uten skyss hjem, kalde og berusede.

Stemningen blant jentene i «Champagne Showers» er preget av hendelsen med gutten på vei hjem. Noen gråter litt, mens noen er for slitne til å holde seg våken og sovner av.

Synne har dårlig samvittighet for at hun ikke fikk gjort mer.

- Vi skulle plukket han med oss.

PÅ TAKET: Atina, Ellinor, Thea og Mona bestemmer seg for å fortsette festen på taket til russebilen. Foto: ESKIL WIE
KOKER OVER: Runar, Vigar og Sebastian fikk overkokt radiator. De tok den gale avgjørelsen når de bestemte seg for å åpne lokket på radiatoren, i stedet for å la den kjøle seg ned. Foto: ESKIL WIE
TRANGT: Inne i russebilen er det ikke all verden med plass, men det er koselig og intimt for Mona og jentene. Foto: ESKIL WIE