TED er et internasjonalt konsept for å presentere ideer som man mener er verdt å få spredd. TED så dagens lys i 1984 som en konferanse hvor teknologi, underholdning og design var temaet. I dag deler TED ideer innen et bredt spekter av temaer, fra vitenskap til næringsliv og globale spørsmål på mer enn 100 språk. Det skjer gjennom korte foredrag på maks 18 minutter, og det er blitt både ettertrakta og prestisjefylt å få holde en «TED Talk».

I tillegg til de offisielle TED-konferansene, finnes det også TEDx-arrangement – uavhengig organiserte TED-arrangement med lisens fra TED, og det er et slikt vi igjen får i Tromsø 10. september.

Helaften

– I 2011 ble billettene til TEDxTromsø solgt ut i løpet av to dager, men blant anna på grunn av at noen av dem som sto bak arrangementet da senere flytta fra byen, så er det ikke blitt gjentatt – ikke før nå, sier Eilif Bremer Landsend, som er en av dem som står bak neste måneds arrangement.

Med seg har han blant andre Tone Lein, Vilde Fjellheim Wold og Karl Kristian Hansen.

– Vi har spennende navn på plakaten, lokale personer fra Nord-Norge, men også mennesker fra nasjonal og internasjonale arenaer. I tillegg til å bli inspirert av foredragene, kommer vi også til å ha matservering og god tid til uformelle samtaler for dem som kommer. Og til slutt blir det etterpåfest med DJ Don Martin som også skal være konferansier for det som skjer inne i kinosalen, fortsetter Bremer Landsend.

Inspirasjon og refleksjon

Blant dem som har sagt ja til å holde 18 minutters foredrag hver, er Frank Aarebrot, som i anledning valget vil snakke om demokrati.

Et beinbrudd tidligere denne uka skaper imidlertid litt usikkerhet rundt hans deltakelse.

Inspiratoren og organisatoren Svein Spjelkavik som er en sentral person i det svært levende lokalmiljøet på Dverberg på Andøya, er en annen spennende deltaker. Dessuten kommer den amerikanske designantropologen Anna Kira som er bosatt i Oslo.

– På lista har vi til sammen åtte foredragsholdere. I tillegg presenterer vi også to TED-høydepunkt på filmlerretet. Alle foredragene blir også filma og gjort tilgjengelig på nettet, forteller Bremer Landsend.

TEDxTromsø har fått støtte fra blant andre Sparebank 1 Nord-Norges kulturnæringsstiftelse og Innovasjon Norge til gjennomføringa.