Klokka har passert tolv, natt til 22. mai 1970. Harvey Milk er blitt 40 år, og han stiller seg spørsmålet: "Hva har jeg gjort med livet mitt?".

Syv år senere blir han den første åpne homofile amerikaneren som blir valgt inn til en plass i høyere, offentlig administrasjon. Her tar han opp kampen for homofiles rettigheter, som på denne tiden møter stadig nye nederlag rundt om i USA.

Vakker konfliktfilm

Regissør Gus Van Sant ("Den enestående Will Hunting" og "Elephant") har gjort det igjen. Milk er rett og slett en fantastisk film. Fortalt gjennom mannens egne memoarer, som han tok opp på tape i frykt for at historien hans skulle gå tapt om han ble drept.

Vi får tidlig vite hvordan historien ender, men denne filmen er et bevis på at veien fram er like så viktig som målet i seg selv. Konflikten mellom de homofile og de konservative, er en knallhard kamp om prinsipper, rettigheter og rettferdighet. Tross det alvorlige temaet og handlingen, er dette en feelgood-film uten like. Gjengen Milk får meg seg på laget, vet å sette pris på det gode liv, og lever det så godt som ingen andre. Det er vakkert å se på, og frysningene kryper nedover ryggraden opptil flere ganger gjennom filmen.

Kan få flere Oscar

Oscar-nominasjonen for beste hovedrolle er vel fortjent for Sean Penns del. Han spiller rollen som den litt skrullete, alltid positive og morsomme Harvey Milk ut til fingerspissene. Det er en fryd å se på.

Milk kan reklamere med åtte Oscar-nominasjoner på plakaten i det den har première på norske kinoer, blant annet for beste film og beste regissør. Det er vel fortjent, og forhåpentligvis lokker det tromsøværinger til kinoen. Det er en viktig historie som blir fortalt med Milks egne ord. En historie om hvordan verden var for ikke så veldig lenge siden. Tro det eller ei.

To timer i kinosetet går unna på et blunk. Det blir aldri, aldri kjedelig. Historien er nesten for god til faktisk å være sann, men om det skal ha seg slik at Gus Van Sant har pyntet litt på den, så får det bare være.

EN FRYD Å SE PÅ: Sean Penn er nominert til Oscar for beste hovedrolle, etter innsatsen i "Milk".