«Heim til farsfolket», synger vestlandsartisten Tom Roger Aadland. Og det er nettopp det Sigrun Loe Sparboe gjør når hun besøker Tromsø. Hun kommer hjem til byen som ikke bare far, men også mor kommer fra. Her har også andre artister som bærer navnet Sparboe sine røtter; både tante Kirsti som slo igjennom med et brak på begynnelsen av 1960-tallet og hadde en sentral posisjon i norsk musikkliv i mange tiår, og niese Pernille som har gjort seg bemerka i nyere tid.

Selv er Sigrun Loe Sparboe født og oppvokst i Harstad. Etter mange år i Oslo, flytta hun tilbake til fødebyen tidlig i fjor.

Les også anmeldelsen av Sparboes nye plate

Tilbake til røttene

Sigrun Loe Sparboe hadde allerede gitt tre album med Sigrun & The Kitchen Band da hun i september 2013 kom med si første soloplate, «Uten at du vet det», og begeistra anmelderne med sine sanger med norske tekster. I mellomtida har hun flytta fra Grünerløkka i Oslo til et lite nes, utenfor Harstad for å satse på musikken. I et rødmalt hus i fjæra har hun funnet tid, ro og 10 helt nye sanger.

– Jeg har hatt mye å gjøre, men har likevel funnet en ro som jeg trives godt med. På enkelte av låtene kan det nok høres at jeg er tilbake i landsdelen, både i måten jeg bruker språket på og når det gjelder innhold som knytter sangene til landsdelen. Det har vært godt å komme hjem, og jeg er blitt veldig godt mottatt, ikke bare i Harstad, men i hele Nord-Norge. Det har styrka min nordnorske identitet, forteller Sigrun Loe Sparboe.

Ble advart

– Jeg ble boende i Oslo mye lenger enn planlagt. Da jeg endelige bestemte meg for å dra nordover igjen, var det nok en del personer i musikkmiljøet i Oslo som advarte meg mot å flytte fra hovedstaden til Harstad. Jeg ville bli glemt. Men faktum er at det er lettere å bli borte i den store mengden i Oslo. Jeg får eksponert meg bedre her, mener artisten som søndag inntar Driv.

– Og jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg har fått jobbe med stoffet som nå kommer ut på plate. Jeg har en god følelse. Musikken på plata høres ut som den gjorde inni meg da jeg laga den. Det er blitt musikk og tekst som jobber godt sammen, sier hun og roser albumets produsenter, Kråkesølvs produsent Martin Bowitz, og kråkesølvtrommis Jørgen Smådahl Larsen.

– Jeg håper at dette er en følelse som vil vare også etter at anmelderne har sagt sitt om den. Selv om folk likte debutplata mi og sikkert også vil like denne, så er det nå engang slik at alle liker ikke det samme. Og det er helt greit, sier Sigrid Loe Sparboe som etter Tromsø drar videre med lanseringskonserter i Salangen, Trondheim og Oslo.