Like før jul kom yttersia-rockerne i Senjahopen med EP-en «Sånn går no dagan» med låter som var en naturlig forlengelse av knall-debuten «Bli med på Yttersia». Rabulistisk og saltstenkt, og velkjent.

Til dem som hadde trodd at EP-en var en smakebit av hva som skulle komme kan jeg melde at det kan dere bare glemme.

Med nyplata «Tåra, Pess og Blod» har bandet tatt hyre på en helt annen båt.

Modnet

Det er ikke lenger en enkel parafinmotor under dekk, nå er det noe langt mer potent som får skuta til å stampe fremover.

Både tekstmessig og musikalsk har Hopen tatt store skritt fremover – det er mer sofistikert, det er mer gjennomarbeidet og det er mer voksent.

Uten å være kjedelig!

I de mer rocka låtene er det mye gynging – en rivende Little Steven-gitar pisker opp stemningen, rytmeseksjonen er taktfast og stabil – og Henrik Sandnes karakteristiske stemme er like oppfordrende som hos en trålbas med tannpine.

Det er mye nordnorsk humor, det er fandenivoldskhet og det er mye glimt i øyet.

En liten favoritt er låten «Fønix», som handler om hvordan en skaphomse fra Lyngen hevner seg på en fordomsfull hjemkommune?

Dybde

Men det er i de mer rolige låtene som man hører at guttene i bandet har fått mer hår på brystet og mindre på hodet – samtidig som de har fått meislet inn et dypere sett med rynker i både fjes og sjel.

Jeg er imponert over lekenheten OG dybden i tekstene, og at Hopen tør å strippe ned arrangement og tempo.

Det kler dem.

Bandet viser en langt større variasjon enn på "Bli med?", og det gjør de med en merksnodig blanding av viser, rock, country, blues og reggae!

Det er ikke lenger full fart fremover i alle leier, det funker utmerket på halv og trekvarts fart også!

De har valgt fra øverste hylle når det gjelder gjester på plata. Brødrene Aslag og Lars Haavard Haugen fra Hellbillies, gammelkompisen Joddski – og Ida Maria som gjør en hjerteskjærende flott duett med Henrik Sandnes i «Bråtebrann».

Jeg gleder meg til å se låtene fremføres fra en scene, selv om jeg ikke tror at de kommer til å ha samme løsslupne live-appell som det gamle materialet. Det er mer lagt opp til tente lightere enn til stampeklapp.

Christer Pedersen

Den nye plata til Senjahopen Foto: Plateselskapet