Bragerevyen er Norges eldste skolerevy. I år som i fjor har ungdommene ved Kongsbakken skole stått på for å gi publikum et skikkelig godt show.

– Vi har hatt kort tid, så det har blitt litt lite søvn. Men denne gjengen er i fyr og flamme, sier Mikkel Soleng Rundberg som er instruktør.

Ønsker å gi andre samme opplevelse

Han har sammen med Ådne Solheim og Eivind Karlsen Eines tidligere gått på Kongsbakken skole og deltatt i Bragerevyen. I år er de instruktører.

– Jeg ønsker å gi andre den samme opplevelsen som jeg selv hadde da jeg gikk her, sier Rundberg.

Det blir sene kvelder. Men det å sette opp revyen er såpass givende at dette er Eines femte år som deltaker.

– Første tre som skuespiller, og siste to som instruktør, presiserer Eines.

Solem har heller ingenting imot sene kvelder. De har tross alt et mål om å komme i mål med årets revy.

– Dette er bedre enn juleferie, sier Solheim og ler.

INSTRUKTØRER: Mikkel Soleng Rundberg (f.v.), Eivind Karlsen Eines og Ådne Solheim er instruktører på årets Bragerevy. Foto: Andreas Strand Iversen

Bruker juleferien på skolen

Det er tydelig at revyen engasjerer. Flere av ungdommene kommer tilbake år etter år. Hedda Marken og Thula Holien går begge på dramalinjen. I år er de hovedledere.

– Det er veldig mye forarbeid. Mer enn man skulle tro, sier Holien.

Sammen med Marken har de jobbet med forberedelser siden sommeren. I romjulen blir det ekstra mye. Det er mange folk som skal koordineres og arbeidsoppgaver som skal løses.

– Det er morsomt å ha ansvar over så mange flotte ungdommer. Men det blir fort lange dager. Hvert fall nå som julen startet. Da er det dager fra ni om morgenen til tolv om kvelden, sier Marken.

– Vi har ikke hatt juleferie. Vi har bare hatt fri julaften og første juledag, legger Holien til.

For de to hovedlederne er det svært meningsfylt å være med. De er stolte over å delta.

– Det å arrangere Bragerevyen er en lang tradisjon som vi fører videre. Det føles som et stort ansvar, sier Holien.

– Bragerevyen er på en måte Kongsbakkens store «pride». Det er en veldig kul ting å kunne si at vi er Norges eldste videregående-revy, sier Marken.

SKUESPILLERNE: Det er totalt 50 stykk med i årets revy. Her er skuespillerne Luna Stigen-Udesen (f.v.), Luna Drecker, Julie Paulsen, Patrick Karlsen, Hedda Marken, Elisa Wiik Nilsen, Sunniva Lægdene, Ingfrid Schulerud, Haugseth, Ingrid Buvik Lundesgaard, Nichlas Smagliovkov og Ingrid Os-Trandem. Foto: Andreas Strand Iversen

Kommer med stikk til ordføreren og de som utnytter russetiden

Bragerevyen består i år av rundt 20 forskjellige sketsjer. De er knyttet sammen av ett underliggende tema: Kafé. De har gitt revyen navnet «Bragatell Café» – et ordspill på Bragerevyen og den nedlagte Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo.

– Er det fordi dere på Kongsbakken er spesielt glade i å gå på kafé?

– Hehe, nei. Det er fordi logoen til Bragerevyen ligner en del på Starbucks sin logo, forteller Marken.

Årets revy byr på politisk satire og samfunnskritikk, forteller de. Det blir litt forskjellig. Formålet, forteller hovedlederne, er å utvikle hva de føler om byen, landet og politikk generelt.

– Vi tar opp tema som har vært relevant igjennom året. Så setter vi det i perspektiv og blander inn litt humor, sier Holien.

– Vi har en sketsj der vi blant annet tar inn han Gunnar [Ordfører Wilhelmsen, journ.anm.]. Vi er ikke så fornøyd med at byen blir bygd om på hele tiden, sier Marken og smiler.

Ungdommene tar også opp problemer rundt kyniske aktører som profitterer på russetiden:

– Vi tar også opp hvordan den kan føles for oss ungdommen som blir «pusha» på alt. Som at det kommer aktører som skal tjene penger på at vi er avgangselever, sier Holien.

– Det er jo et veldig press i russetiden. Også med grupper, sier Marken.

SYNGER: Ingfrid Schulerud Haugseth (f.v.), Julie Paulsen og Ingrid Os-Trandem øver inn et musikalsk nummer til årets Bragerevy. Stykket ble satt opp senest første juledag. Foto: Andreas Strand Iversen

Samhold, kreativitet og litt rivalisering

Holien havna litt tilfeldig på dramalinja. Men det har gitt mersmak.

– Revyen er mer enn selve showet. Revyen skaper et fint samhold. Det gir mye næring å kunne være med, sier hun.

Marken liker revy fordi det finnes mye åpenhet for å være kreativ og utforskende. I fjor var hun «scenis», altså en som har i oppgave å løfte rekvisitter. Hun har gått gradene, og i år er hun både hovedleder og skuespiller.

TRIVES MED SCENEKUNST: Hedda Marken og Thula Holien går begge på dramalinjen. De kunne godt tenke seg å holde på med teater i fremtiden. Foto: Andreas Strand Iversen

– Å være med å lede en revy krever mye kunnskap, sier Marken.

Det kan komme godt med i fremtida. Både Marken og Holien kunne tenke seg en karriere innen scene og drama.

Det finnes mange ungdomsskolerevyer i byen. Men Bragerevyen er bare en av to revyer i regi av videregående skoler. Bragerevyen er den mest tradisjonsrike og den eldste.

– Blir det litt rivalisering mellom revyene?

– Det er nok litt høyere nivå her enn på de andre revyene, sier Holien med glimt i øyet.

– Det blir kanskje litt «beef» med den andre revyen, men alle er glade, sier Marken.

Bragerevyen har premiere på Kongsbakken skole den 1. januar.