– OD er din måte å kunne skape en forskjell.

Bli tilhenger av Tromsøpuls på Facebook

Det sier Oda Bjørnsborg, leder for Operasjon Dagsverk-komiteen ved Kongsbakken VGS.

– OD drives av ungdom og for ungdom. Ideen er at ungdom i et så godt land som Norge skal hjelpe ungdom i andre land hvor man ikke har fått de samme mulighetene fra starten av, sier Bjørnsborg.

Til ungdommen

Tradisjonen tro går også i år OD-pengene fra norsk skoleungdom til ungdom i andre deler av verden for å gi flere muligheten til å få en utdanning. Tidligere har pengene blant annet gått til ungdom i Brasil, Bangladesh, Mosambik, Uganda og Honduras.

I år går pengene til Rwanda, hvor de skal finansiere byggingen og driften av to videregående skoler. Her skal det skapes 1.000 nye skoleplasser hvert år, noe som vil si at etter fem år vil pengene fra årets Operasjon Dagsverk ha hjulpet 5.000 ungdommer.

Likestilling

Ungdommene i Rwanda er på samme alder som de norske skoleelevene som samler inn penger. På skolene som skal bygges vil det også være kjønnsdelte sovesaler for elevene.

- Jenter har generelt sett fått mindre utdanning enn gutter i Rwanda, og dette er noe man vil prøve å endre med dette prosjektet. Derfor skal kjønnsfordelingen på skolen være jevn, med 50 prosent jenter og 50 prosent gutter. Jentene skal kunne føle seg trygge på skolen, det er blant annet derfor det skal opprettes egne jentesovesaler, forteller Bjørnsborg.

Les mer fra Tromsøpuls-seksjonen her

På grunn av det store folkemordet på 1990-tallet har Rwanda en meget ung befolkning, nærmere 70 prosent av de elleve millioner innbyggerne er under 25 år.

Bjørnsborg mener derfor at det er svært viktig at ungdommen satses på, slik at den oppvoksende generasjonen får muligheten til å skape seg et godt liv.

- Det er tross alt de som er fremtiden, sier hun.

Oppfordrer til deltakelse

I år skal ungdomskole– og videregående elevene samle inn 400 kroner på OD-dagen, mot de 200 som har vært vanlig i årene før.

- Det er definitivt en stor økning, sier Bjørnsborg

- Men tenk så mye mer vi får gjort for de ekstra pengene som kommer inn! Pengene som kommer inn skal også brukes på å gi elevene ved skolene mat. Mange av ungdommene får nemlig lite mat hjemme, derfor skal de garanteres ett varmt måltid om dagen ved skolen.

Lederen i OD-komiteen ønsker ikke å presse på noen å arbeide på OD-dagen, og forteller at det finnes et eget opplegg på skolen for dem som ikke ønsker å delta.

Hun oppfordrer likevel alle til å være med på å støtte opp om det hun mener er en så viktig sak.

- Det er tross alt bare en dag, sier hun med et smil.

Oda Bjørnsborg er leder for Operasjon Dagsverk komiteen ved Kongsbakken Videregående skole. Hun mener OD er et flott tiltak for å kunne bidra, Foto: MARIANNE LEIN MOE