Kainan (Jim Caviezel) kommer til et fremmed land når han våkner etter kræsjlandingen. Stedet skal være Lofoten og året er 709. Han møter vikinger som ser på han som en fiende og prøver å bekjempe han. Men han tar igjen. Han vet at det er en større fare som truer. For i romskipet hadde han med et dragelignende uhyre som stakk av. Han blir derfor tatt inn i varmen, og kjemper både mot dragen og den ytre fienden, Gunnar og hans folk.

"Outlander" er på mange måter bygd over samme lest som adskillige heltesagn fra middelalderen. En fremmed kommer, bekjemper en drage og redder et folk. Og midt i dette står Kainan med sitt sverd, men sitt mot og med sin styrke.

Selv kaller de innfødte seg for vikinger, og sier de snakker gammelnorsk. At filmen er tatt opp i Nova Scotia og andre steder i Canada, spiller liten rolle. At vikingtiden begynte noe senere, er underordnet. At de kaller språket sitt gammelnorsk, er bare å trekke på smilebandet av. For dette skal ikke være en undervisningsfilm i O-fag.

Når filmen likevel ikke fenger, er det fordi plottet er for enkelt, løsninga åpenbar og helheten forutsigbar. Men mye god pyroteknikk, og mange ekstremt blodige effekter er det, det skal de ha.

At denne filmen har première samtidig med Harry Potter-filmen, er nok tilfeldig. Og den kommer nok noe i skyggen av Harry, vil vi tro.