Finanskrisen som har sveipet over verden det siste året har satt dype spor etter seg. Ikke minst i USA hvor arbeidsløsheten har steget til over 10 prosent i det siste, og det er ingen umiddelbare tegn til at trenden vil snu.

«Up In The Air» fra unge Jason Reitman («Thank You For Smoking», «Juno») tar et oppgjør med både finanskrisen og ukulturen som ligger bak denne, men handler først og fremst om menneskene som får føle følgene av den på kroppen.

På konstant reisefot

Ryan Bingham (elegant spilt av George Clooney) er nedbemanningseksperten som reiser landet rundt for å sparke ansatte som firmaer ikke vil gjøre selv.

Med over 300 reisedøgn i året har han for lengst blitt medlem i det som finnes av elitebonusprogrammer for storreisende, og han har satt seg et hårreisende høyt mål om å samle 10 millioner bonuspoeng. Alle disse reisedøgnene gjør at han tilbringer livet stort sett på flyplasser, hotell og i leiebiler – en tilværelse som passer han ypperlig.

Isolasjonen som kommer av å være på konstant reisefot plager han ikke, helt til han møter Alex (Vera Fermiga) som også befinner seg i samme situasjon. Brått begynner han å lure på om det er på tide å skape noen faste relasjoner i livet sitt.

Speiler nåtiden

«Up In The Air» er på en og samme tid både et realistisk drama, som speiler en usikker nåtid og mye av den frykten dette skaper for menneskene bak statistikken, samtidig som den også er en romantisk komedie om å skape relasjoner til andre mennesker og frykten for å ende opp alene. Særdeles velspilt, velskrevet og gjennomtenkt spiller filmen på mange strenger og klarer balansegangen på en ypperlig måte.

Filmens virkelige styrke ligger likevel i måten den skildrer enkeltmenneskene som får beskjed om at de blir sagt opp. De reagerer like desperat og forskjellig som man kanskje kan forvente på de dårlige nyhetene, og de ender også med å spille hovedrollen i filmen – som eksempler på de mange millionene som har opplevd dette den siste tiden.