Eline Arbo har vært en kjent figur i både det norske og nederlandske teatermiljøet i mange år. Hun har blant annet regissert Peer Gynt, Jane Eyre og Jeanne d’Arc på de største scenene her til lands.

Gjennom en pressemelding onsdag ettermiddag kunne Internationaal Theater Amsterdam, ITA annonsere at Ivo Van Hove, som har vært kunstnerisk leder for teateret siden 2001, skal trå ned fra stillingen.

Inn i lederrollen trer Arbo, som tar steget opp fra assisterende kunstnerisk leder, en stilling hun har hatt siden 2022.

Pekt på som ideell etterfølger

I pressemeldingen forteller styreleder Leonine van der Goes at de er meget fornøyd med å ha Arbo som etterfølger.

– I Eline Arbo har vi en fantastisk etterfølger med både visjon og lederskapsevner som gjør oss trygge på den kunstneriske retningen ITA skal ta. Hun kjenner organisasjonen, og er klar over hva denne nye rollen krever. Vi er stolte over at vi gjennom Eline igjen kan knytte en innovasjonssterk leder til ITA som kunstnerisk leder. Vi ser veldig fram til å jobbe med henne, skriver styrelederen.

Eline Arbo sier i pressemeldingen følgende om sin nye rolle som sjef:

– De siste 22 årene har Ivo bygd opp et fantastisk selskap med internasjonalt anerkjente skuespillere, som sammen med teamet rundt har plassert Nederlandsk teater på verdenskartet. Jeg er beæret over at styret har tillit i meg til å bygge videre på hans arbeid. Jeg ser fram til å kunne jobbe med lederteamet for å videre forme ITAs fremtid.

Skal lede en av verdens mest prestisjetunge scener

Også teatersjefen på Nationaltheateret skryter uhemmet av Arbo.

– Eline Arbo har allerede i ung alder markert seg som den norske teaterregissøren med uten sidestykke størst internasjonal karriere gjennom tidene - og i dag blir hun altså utnevnt til kunstnerisk leder for en av verdens mest prestisjetunge scener, som etterfølger av selveste Ivo van Hove, skriver Kristian Seltun i en epost til iTromsø.

Eline Arbo er utdannet regissør ved regilinjen ved Teaterhøgskolen i Amsterdam og har en master i teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. I 2021 mottok hun den prestisjetunge Mary Dresselhuys price i Nederland.

Arbo skal etter planen tre inn i den nye stillingen 1. september.