Fra sidelinja

Kari Jaquessons heroiske kvinnekamp

Når jeg ser hvordan andre deler av kvinnebevegelsen og venstresiden nå søker å renvaske Kari Jaquesson sin hårreisende «sug pikk»-uttalelse kjenner jeg at jeg er glad jeg ikke har knyttet meg nærmere den gjengen der.

Kari Jaquesson  Foto: Jon Terje Eiterå

meninger

Først vil jeg beklage at den mer folkelige betegnelsen for oralsex vil bli nevnt en rekke ganger i denne kommentaren. Det er Kari Jaquesson sin skyld.

Kari Jaquesson uttalte til en meningsmotstander følgende i forrige uke på et parolemøte for 8. mars: Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex.

Foranledningen var et forslag fra en kvinne fra Unge Venstre om å fjerne en parole mot sexkjøpsloven. Det ble også snakket om offentlige bordeller. All mulig grunn til å bli provosert, altså.

Jeg forstår godt at mange kvinneaktivister over hele det politiske spekteret synes det er forsmedelig og nesten ulevelig at årets parolemøte for Kvinnedagen i hovedstaden førte til at Unge Venstre tok stikket og fikk all sympatien. Men det er en grunn til det. Det var Jaquesson som bad meningsmotstanderen suge ti pikker i døgnet i et helt år. Det var ikke Unge Venstre. Dersom det stemmer at Unge Venstre-folkene fniste da de foreslo offentlige bordeller er det i verste fall litt ufint. Det er jo ikke i nærheten av å forsvare responsen fra Jaquesson. Dette forstod også Kari Jaquesson selv etter hvert. Etter først å ha kommet med en forklaring i Dagbladet, der hun unnlot å nevnte essensen i det hun hadde sagt, dukket det opp en redigert versjon etter at en lydfil av opptrinnet ble offentliggjort. På Dagsnytt 18 i NRK kom sågar en slags beklagelse samme ettermiddag. Beklagelsen har senere forsvunnet i alle støtteerklæringene.

Jeg hadde overhodet ikke tenkt å skrive en kommentar om dette, men etter hvert som dagene gikk etter fadesen entret flere arenaen. Det dukket opp flere kronikker, kommentarer, FB-oppdateringer og tweets som ville vri saken over på noe annet. Nemlig det Unge Venstre-representantene sa på parolemøtet. Men det er ikke saken. Og det er feigt og uredelig å påstå noe annet.

Det at Jaquesson, med bred penn, beskrev hva som skjer på et bordell var ikke problemet her. Det er i denne sammenheng helt irrelevant. Dette var neppe ny informasjon for noen. Problemet var at hun bad en meningsmotstander om å suge pikk ti ganger i døgnet i ett år. Det hører ingen steder hjemme og det er det som bør være fokuset. Diskusjonen om bordeller og sexkjøpslov er en annen diskusjon som selvsagt skal tas, men som her brukes som en distraksjon fra det som faktisk skjedde. Det var verken modig, klokt eller viktig å respondere på den måten Jaquesson gjorde. Det var sterkt kritikkverdig.

Det er samtidig viktig å være klar over at store deler av venstresiden og kvinnebevegelsen raskt forstod at dette var noe de ikke kunne forsvare. Både representanter fra Rød Ungdom og flere andre var kjapt ute og tok avstand fra uttalelsene til Jaquesson. Det ble også etterlyst større takhøyde på parolemøtene. Enkelte kvinneaktivister uttalte at parolemøtet var det verste møtet de var på hvert år, nettopp på grunn av tonen i debatten.

Når jeg ser hvordan andre deler av kvinnebevegelsen og venstresiden nå søker å renvaske Kari Jaquesson sin hårreisende «sug pikk»-uttalelse kjenner jeg at jeg er glad jeg ikke har knyttet meg nærmere den gjengen der. Plutselig er det enormt viktig å forstå hva Jaquesson egentlig mente. Ikke det hun faktisk sa. Men når var de samme folkene like velvillige til å tolke når det var meningsmotstandere som tråkket så grundig salaten? Sjelden, eller aldri. De samme folkene ville ikke drømt om å forsvare en lignende uttalelse fra en mannlig meningsmotstander. Da hadde retorikken korrekt blitt avfeid som totalt utålelig. Men når Kvinnegruppa Ottar-medlemmet Jaquesson ber en meningsmotstander suge pikk ti ganger i døgnet i ett år er det innafor. Noen på venstresiden bør ta seg sammen. Tåkeleggingen av Jaquessons uttalelser er ikke et vakkert skue. De som forsøker å stikke det som skjedde under en stol blamerer både seg selv og kvinnebevegelsen.

Det er jo også ganske tragikomisk at i PFU-klagen etter pornosketsjen på «Trygdekontoret» ble faren for at det ville bli vanskeligere for kvinner å delta i debatt trukket fram. Hvor mange kvinner med et annet syn enn Jaquesson som etter dette vil vegre seg for debatter på arenaer med Kari Jaquesson kan vi bare spekulere i.

Og forfatteren av denne kommentaren er inntil videre positiv til sexkjøpsloven og imot offentlige bordeller. Bare så det er klart. Det er som sagt ikke det denne saken handler om.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger