Leserinnlegg

Fem råd til skilte foreldre - slik sikrer du ei fredlig jul for barna

Skal vi dele opp jula? Skal vi feire jul sammen? Skal vi ta annet hvert år? Spørsmålene er mange knyttet til barnefordeling og høytider.

  Foto: Florian Schwalsberger

meninger

Her kommer noen tips til hvordan en kan få det fint i julen selv om familien ikke er som før.

1. Det første tipset til skilte foreldre er å legge eventuelle konflikter på is i høytiden og ved andre merkedager. Barn merker raskt hvis det er uenigheter, og de ønsker at begge foreldrene skal være tilgjengelig og glad. Det er viktigere for barna å føle seg elsket og inkludert enn å ha et ryddig hus til jul.

2. Gi barna en god forklaring på hvorfor ting har blitt som de har blitt. Foreldrene bør møte barna og si at de forstår at det blir en annerledes jul. Det å møte barnas følelser og vise forståelse kan være til god hjelp. 

3. Ikke planlegg felles julefeiring uten å tenke nøye gjennom om du selv klarer å gjennomføre det. Det er en stor belasting for barna dersom det ikke er vellykket. Da er det bedre heller å være ærlig med barna om at det er for vanskelig å feire julen sammen.

4. Ikke legg ut ovenfor barna hvor mye du kommer til å savne dem i jula. De voksne har ansvar for at barna får det hyggelig i jula og slipper å sitte med dårlig samvittighet. Det kan bli en voldsom belastning for barna.

5. Julefeiringen er ikke tiden for å introdusere barna for nye kjærester. Jula er en emosjonell tid, så å skulle presse inn nye partnere mot barnas vilje kan være skadelig.

Med ønske om en trivelig og stemningsfylt julefeiring.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger