iTromsø mener:

Eksplosjonsartet utvikling for turismen i Tromsø

HVALSAFARI: Er en av turistattraksjonene som har tatt av i Tromsø.   Foto: Ronald Johansen

meninger

Turistnæringen i Tromsø fortsetter å sprette champagne. Ingen steder i landet øker antallet tilreisende like mye som her. Nå gjelder det bare å passe på at ikke gullet forsvinner mellom hendene våre.

Uro og fare ved flere av de vante turistdestinasjonene gjør at folk de siste årene har vurdert andre alternativer. Lav kronekurs slår også positivt ut for norsk reiseliv. Det er to viktige grunner til at Norge gjør det så vidt bra når det gjelder turisme.

Målt i antall gjestedøgn er oppgangen 11 prosent på landsbasis, ifølge SSB. Tar man norske turister med i beregningen, er veksten imidlertid på bare fem prosent.

I Troms, og særlig i Tromsø-regionen, er økningen mer dramatisk. Hele 32 prosent flere turister fra utlandet siden 2015 må sies å være en formidabel utvikling for fylket. Økningen kommer først og fremst fra USA, Asia og Sør-Europa, men selv briter og tyskere viser økende interesse for Nord-Norge.

Tallene fra SSB gjelder overnattinger fra januar til og med oktober, og når man vet at det er enda bedre tall i november og desember, begynner det snart å minne om en turistrevolusjon.

– I november solgte vi i snitt ni av ti senger. I julemåneden regner jeg med 85 prosent. I dag har vi bestillinger fra mellom 150 og 200 gjester på julaften. Bare en håndfull er norske. Deretter øker det jevnt, sa Grand-direktør Geir Blichfeldt 6. desember til iTromsø. I fjor endte Grand Hotel med et belegg på drøye 60 prosent, i år passerer de 80.

Melodien ser ut til å være den samme også på andre Tromsø-hoteller. Poul-Henrik Remmer på Ishavshotellet vil ikke gå i detalj på tallene, fordi han de er børsnotert, men røper såpass at hotellet vil få en fremgang sammenlignet med 2015.

– I julen er det drøye 200 personer som bor hos oss. Antallet øker så gradvis til vel 500 i nyttårshelgen, sier Remmer.

Saga, som tradisjonelt har pleid å holde stengt i julehøytiden, kan også melde om stinn brakke frem mot nyttårshelgen.

Tromsø er kanskje ikke velsignet med det beste været i landet og har ølpriser som kan skremme Fanden på flatmark, men byen har noen ess til i bakhånd, som gjør at vi for tiden lever ekstra godt. Varsellampene rundt én av dem har dog begynt å lyse.

– Vi er kanskje mest kjent for nord, fjord og fjell, men vi har fantastiske opplevelser og tilbud over hele Norge. Vi ønsker flere turister, som legger igjen mer penger. Da må vi løfte fram hele landet, sa næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding, da jubeltallene ble offentliggjort.

X-faktoren for Tromsøs del er kombinasjonen av nordlys og hval. At turistene i tillegg får nyte godt av et rikt utvalg av restauranter og barer, hjelper også på. Det er liksom greit å ikke være i ødemarka konstant når man er på tur.

Nordlyset er ekstra fremtredende i perioden vi er inne i, men dette vet vi vil være avtagende om noen år. Enda mer dramatisk er det at silda er i ferd med å forsvinne, slik at vi risikerer at hvalen slutter å komme. Mannen som melder dette er Årets tromsøværing, Audun Rikardsen, som er professor i marin biologi og naturfotograf.

– Med lite sild i fjordene øker også fangstraten av silda med mange sildesnurpere, og det kan hende vi nå holder på å fiske ut den delen av sildebestanden som har hatt som «tradisjon» å komme inn til kysten de siste årene, skriver Rikardsen, og advarer mot effekten dette kan få for turismen.

– Jeg er en av dem som liker å ha alle fiskebåtene her i fjorden, det skaper liv og røre og hele fjorden lever sammen med hval, fugl og folk, Men kanskje vi nå burde forsøke å spare det lille som er igjen i fjordene? Vi holder nå på med å fremskynde at silda forlater fjordene her. Jeg håper jeg tar feil og at det vil ta seg opp igjen, men jeg er redd turistbransjen, fiskere og andre må belage seg på at hval- og sildeeventyret langs kysten nå kan gå mot slutten, skriver Rikardsen på sin Facebook-side.

Kanskje dette er anledningen for fiskeriminister Per Sandberg til å trene til sin fremtidige diplomatjobb, ved å overtale lokale fiskere til å bremse fangsten litt.