Mellom Borch’en og Vedum

Senterpartiet er nå tredje størst av de politiske partiene i Nord-Norge. Det funker tydeligvis å rope «ulv, ulv» selv i områder hvor dyret er utryddet.
meninger

I en spørreundersøkelse Nordlys nyss har gjennomført, sier 12,5 prosent at de ville stemt Sp hvis det var valg nå. Sandra Borch og hennes kumpaner har ikke bare parkert Frp, de er kun 2,9 prosentpoeng fra å ta igjen Høyre.

Årsaken er ikke så selvskreven som noen vil ha det til. Altfor ofte tilskrives fremgangen ulvestriden. Når de nå har seilt opp som tredje største parti i en landsdel som er fullstendig ulvefritt, fungerer ikke det som forklaring. Det er mer grunnleggende enn som så. Senterpartiet har rett og slett blitt en bauta. Der man ikke alltid kan være sikre på hvor Høyre og Arbeiderpartiet står i enkeltsaker, er det som regel krystallklart i Senterpartiets tilfelle.

Ingen lurer på hvilken vei Sandra Borch vil stemme hvis saken har noen som helst by/land-problematikk i seg. Om en truet dyreart går utover bøndene, står hun sågar klar til å skyte den selv. Senterpartiet har også vært særs flinke til å få fram dette poenget. Høyre beskylder dem for å helle bensin på bålet for urban-rurale motsetninger, men som Mimir Kristjansson, nyhetssjef i Klassekampen, så treffende kommenterte: «Det er vel ikke Sp som setter by og land opp mot hverandre, når regjeringen tvangssammenslår kommuner og legger ned 130 lensmannskontorer.»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum startet valgkampen i 2017 med å erklære seg som talsmann for alle som bor «utafor Ring 3». Når Jan Tore Sanner (H) skal tvinge oss til kommunesammenslåing, er det ingen som lurer på hvem som kommer til å kjempe mest imot.

«Utafor ring 3»-kommentaren har avstedkommet mye harselering på sosiale medier. Tweeten som tok det lengst var fra MDGs Eivind Trædal, og lød: «Lege: «Du har kreft». Trygve Slagsvold Vedum: Da har du ikke vært ute og prata med virkelige folk utafor Ring 3. De sier jeg er frisk». Uansett hva man måtte hevde: Vedum har virkelig lyttet til folk på landsbygda. Og han står parat til å forsvare deres sak når som helst. Hvis noen vil innføre bensin- og dieselavgifter, med løfte om bedre bussløsninger, forsvarer han dem som ikke har luksusen med bussavganger hvert femte minutt.

Senterpartiet er noen man tar med seg i krigen – i alle fall hvis man vil krige mot ulv, sentralisering og kutt i bondeoppgjørene. De kjemper også hele tiden fiskernes kamp. Dette krystallklare utgangspunktet og tydeligheten er det nok mange partier som misunner dem. De er ikke bare et innfallsparti. Tankene er spleiset inn i Sp-DNA’et. Frp har for så vidt samme klarhet i folks oppfatning når det gjelder innvandrersaken, mens man ikke kan være så sikre på hvor partiet lander i andre tilfeller. Så lenge innvandring ikke får prege valgkampen, vil Senterpartiet være bygdefolkets førstevalg.

Grasrotopprøret i Storbritannia og USA har skapt jordskjelv både for EU og Nord-Amerika. Det hadde mye å gjøre med at folk følte seg kneblet og forbigått når viktige nasjonale saker ble behandlet. I Norge tror jeg vi ikke kommer til å oppleve noe tilsvarende, ene og alene fordi Senterpartiet har vært så flinke til å fremme nøkkelsaker for folk på landsbygda. De blir hørt, i motsetning til i USA og Storbritannia. Og det skal vi være sjeleglade for. Senterpartiets anti-etablissementspolitikk er en ekstremt mye mer sympatisk utgave enn den Trump representerer.

Som en digresjon kan det nevnes at det for noen år siden gikk rykter om at noen hadde satt ut gaupe på Kvaløya. Mange hevdet å ha observert den, og folk lagde et helvetes spetakkel for noe som til slutt viste seg å ikke være tilfelle.

Hvis Sandra Borch hadde tenkt som den skruppelløse politikeren Frank Underwood i TV-serien «House of Cards», ville hun satt ut en ulv på øya to uker før valget.

Jeg garanterer at selv Høyre ville blødd som følge av den politiske tsunamien det hadde ført til i landsdelen.