Kommentaren

«Og vinneren er… Oscar-fadesen!»

BBC, The Guardian, New York Times, NRK og VG har talt – det viktigste som skjedde denne uka var uten tvil hendelsen ved den store prisutdelingen.
meninger

Hva skjedde egentlig av grensesprengende nyheter i helga? Irakiske styrker gjorde et stort gjennombrudd i krigen mot IS og tok tilbake Brua i Mosul. 20 ble hardt skadet i karnevalet i Rio. En tysker ble halshugget av filippinske jihadister. En amerikansk drone drepte en sentral al-Qaida-leder i Syria.

Men viktigst av alt – noen gjorde en feil under Oscar-utdelinga. Krise! Hvordan kunne noe slikt i det hele tatt skje? Har man ikke sikkerhetssystemer som forhindrer sånne katastrofer? Hvordan skal «cast’en» fra «La La Land» komme seg gjennom traumene? Betyr det at Warren Beatty har fått Alzheimer? Står hele Oscar-utdelingen i fare for å bli nedlagt?

Våkenatten som ga folk mange nye våkenetter, med andre ord.

Det sykeste, midt oppe i hysteriet, er at dette ikke engang var den største nyheten på Oscar-showet. Den iranske regissøren Asghar Farhadi boikottet nemlig seremonien, i protest mot innreiseforbudet til Donald Trump.

Da han vant prisen for beste utenlandske film, ble den mottatt av den amerikansk-iranske astronauten Anousheh Ansari. Uttalelsen hun leste opp fra regissøren lød:

 «Jeg beklager at jeg ikke er med dere i dag. Mitt fravær er ut av respekt for mine landsmenn og innbyggerne i seks andre land som er rammet av den inhumane loven hvor immigranter ikke får komme inn i USA. Å dele folk inn i kategoriene «USA» og «våre fiender» fremmer en frykt – en bedragersk rettferdiggjøring av aggresjon og krig».

Men selvsagt druknet dette viktige, politiske «statementet» i den lille tabben som skjedde senere – hvor feil vinner ble utropt, for så å få dette rettet på minuttet etterpå.

På sett og vis var det vel skjebnen som spilte inn. Jeg har sett «Moonlight», filmen som til slutt vant, og man kan si mye om den, men «Årets beste film» er den ikke. Uansett var det vel ikke så farlig. I Norge er vi da godt vant med skandaler av denne typen.

I Spellemann-sammenheng har både Kirkvaag, Lystad, Mjøen og Kristopher Schau delt ut pris til feil vinner, sistnevnte mer bevisst enn komikertrioen. Da Schau ble konfrontert med at han «feilaktig» hadde gitt Black Debbath prisen, selv om det beviselig sto noe annet på lappen, svarte han: «Jeg ble bedt om å dele ut prisen til «Årets beste rockalbum», og det var det jeg gjorde».

Oscar-utdelingen har imidlertid aldri kunnet skilte med en skandale av det kaliberet salige Joachim Nielsen fra Jokke & Valentinerne stelte i stand, som drakk så hardt at da han ble utropt som vinner, dultet noen ham i siden slik at han våknet opp med alle TV-kameraene pekende mot seg. Tom Hanks har noe å lære der, hva dramaturgi angår.

Overfladiske medier er en fare for samfunnet, jeg skal gi Trump det poenget, selv om hans definisjon av hva de bør omtale nok skiller seg litt fra min. Kritikken av noen av de tyngste nyhetsmediene i verden – BBC, The Guardian og New York Times – holder imidlertid vann i dette tilfellet. Nei, fysj og fysj, her må nyhetsmediene skjerpe seg. Nå må ikke jakten på klikk ødelegge gangsynet og søken etter de gode historiene og de gode gravesakene.

Enda godt jeg jobber i en ordentlig avis, som denne helga kunne berike sine lesere med dybdeartikkelen «Disse får færrest orgasmer».

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger