Debatt

«Gå for en folkeavstemning og bevis at jeg tar feil!»

Fremskrittspartiets Anni Skogmag  Foto: Christer Pedersen

meninger

Tirsdag vedtok formannskapet, mot min stemme, å forkaste i innbyggerforslaget om folkeavstemning vedrørende innføring av bompenger i Tromsø.

Jeg ville behandle saken, og avholde folkeavstemning. Videre foreslo jeg at folkeavstemningen skulle avholdes sammen med stortingsvalget. Dette for enkelt å kunne gjennomføre det, og for å spare kostnader.

Mine politiske motstandere hadde mange motargumenter.

  • Det ville være vanskelig å stille spørsmålene rett.
  • Det hadde vært avholdt folkemøter og dialogmøter og «ingen» hadde vært imot bompenger der.
  • Det ville være for dyrt å gjennomføre.
  • Innbyggerne vet ikke konsekvensene av hva de stemmer.
  • Vi må følge kommuneloven som sier noe om at vi ikke kan ta opp saker som allerede er under behandling.

La meg ta det siste først. Det er stor usikkerhet om når avsender sendte inn forslaget og om når kommunen mener de har mottatt det. For å sitere administrasjonssjefen «var det noe forsinket». Jeg har stor respekt for kommuneloven, men på bakgrunn av denne usikkerheten stemte jeg for å realitetsbehandle forslaget.

Når det gjelder folkemøtene er jeg åpen på at jeg av helsemessige årsaker ikke har vært til stede på et eneste ett av dem. Når det er sagt legger jeg vekt på de 5000 underskriftene som nå er innsamlet for folkeavstemning.

Så til hvordan spørsmålene kunne vært stilt så «innbyggerne forsto hva de stemte på» I mitt hode er det nemlig ganske enkelt. Det foreligger 2 forskjellige forslag etter kommunestyrebehandlingen i februar. 1 forslag fra alle de andre partiene (som jo i denne saken er så enige) og et forslag fra oss i FrP.

De andre vil ha bompenger, vi vil ikke ha bompenger men ønsker å utrede hvor mye drivstoffavgift på kr 3,- pr liter i 20 år kan utgjøre som finansiering. Vi ønsker også at veitiltak skal økes til 60%. Alle de andre vil ha 45% veitiltak.

Så vi kunne ha gjort det så enkelt: 3 forskjellige stemmesedler. 1 med Ap, R, Sv, MDG, H, Sp, V og Krf sitt forslag, 1 med FrP sitt forslag og 1 med «ingen av delene».

Da hadde innbyggerne vært nødt til å sette seg inn i hva de forskjellige forslagene ville ha av konsekvenser. Og jeg er overbevist om at det klarer de veldig godt.

Siden de andre politikerne i formannskapet mener at jeg tar feil utfordret jeg dem med følgende: Gå for en folkeavstemning og bevis at jeg tar feil. Da skal jeg gi meg. Men det turte de ikke!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger