Blir tillitsvalgte fratatt medbestemmelse på arbeidstid ved behandling av stortingssak?

Regjeringen nedsatte et utvalg som skulle modernisere bestemmelsene som regulerer arbeidstid. Utvalget kom med sin innstilling i januar 2016. NOU nr. 1 2016 Regulering av arbeidstid – vern og fleksibilitet. Flertallet i dette utvalget foreslår drastiske og unødvendige endringer av dagens lov.

Arbeidstakere i helse- og omsorgstjenesten arbeider i dag etter turnusplaner basert på unntakene i loven. Og for å få det godkjent må slikt avtales mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Arbeidstidsutvalgets flertall foreslår å endre loven slik at arbeidsgiver kan bestemme turnusplanene uten å inngå avtale med tillitsvalgte. Redusert medbestemmelse vil kunne gi tøffere turnuser, høyere sykefravær, økt tidligpensjonering og mer deltid. Vi ser over år at presset i arbeidslivet blir høyere og høyere, også i offentlig virksomhet

Dette er alvorlig! Vi har i et trepartssamarbeid i dag som er fundamentet i norsk arbeidsliv, et samarbeid som holdes fram som unikt og som flere nasjoner ønsker seg. Dette samarbeidet baserer seg på at vi er likeverdige parter. Det er ikke slik at arbeidsgiver bare kan bestemme hvordan arbeidstiden skal det være. Medbestemmelse er regulert i lov og avtaleverk. Selvfølgelig har arbeidsgiver styringsrett, men det er noe annet. Vi snakker her om medbestemmelse som er fundamentet til fagorganisasjonene.

En godt fungerende avtale mellom partene har fungert meget tilfredsstillende i mange tiår og de endringer som er foreslått vil forrykke maktbalansen mellom partene. Svakere medbestemmelse vil føre til utfordringer, spesielt i en sektor som står overfor stort behov for nye medarbeidere.

Å frata organisasjonene medbestemmelse i så viktige spørsmål som arbeidstid er ikke et klokt grep for å møte de utfordringene som helse – og omsorgssektoren står overfor. Alle statistikker viser at vi har stort arbeidskraftbehov, høy andel deltid, høyt sykefravær og tidlig pensjonering (gjennomsnitt pensjonsalder for sykepleier er 57år). Arbeidskraftsbehovet i helse- og omsorgssektoren vil kunne øke med 54 000 årsverk fram mot 2030 (SSB)

Jeg forventet at denne NOU-en skulle opp i Stortinget i vårsesjonen, men det er helt sikkert ikke ønskelig å få satt fokus på rett før et valg vil jeg tro. Men velgerne må kunne vite hva de ulike partier og representanter mener i denne saken før vi skal gå til valgurnene i september. Jeg lover at vi vil holde denne saken fram i valgkampen.

Hva mener partier og stortingskandidater? Svar mottas gjerne i åpent brev i media.