Kåseri

«Russetiden – den perfekte eksamensoppladningen»

Eksamenstiden er over oss, og på samme måte som toppidrettsutøverne, prikker også russen inn knallformen på akkurat riktig tidspunkt.
meninger

En maimåned handler for alle rød- og blåkledde om å få best mulig resultat på de avsluttende prøvene, og en måte man effektivt får kunnskapen til å sitte, er ved å diskutere faget med andre som skal opp.

På universitet og høgskoler foregår det gjennom organiserte kollokviegrupper, men blant russen er det mer ad hoc. Seriøsiteten står imidlertid ikke det fnugg tilbake for høgskolene. Som vi alle kjenner til, har hele mai vært viet dype, faglige samtaler, hvor de unge, aspirerende vier natt etter natt til faglige diskusjoner. Gjerne til morgengry i Telegrafbukta.

Slikt tar selvsagt på, så for å klarne hodet når det begynner å gå trått utpå natten, kan det være fornuftig å spille høy musikk og danse. Denne oppgaven tar de fleste russebiler på stort alvor. Et anlegg som klarer å høste 70 klager fra naboer, er det bare å ta av seg hatten for.

Politiet burde snarere minne de klagende om viktigheten dette har for eksamensresultatet til de unge, enn å rykke ut. Litt informasjonsarbeid ville nok gjort at de fleste naboene hadde vist russen større forståelse.

Noe alle eksamenssensorer påpeker som en bonus, er hvis eleven klarer å trekke linjer mellom forskjellige fagfelter. En aktiv elev vil gjennom en heftig russetid opparbeide seg formidable evner når det gjelder å tenke utenfor boksen.

Alle som har sett hvordan høytsvevende tanker kan føre til søt musikk på russenachspiel, vil ha null problemer med å trekke tråder mellom filosofi og kjærlighet, et «must» når oppgaven går ut på å tolke dikt. De vil også enkelt se de sosialøkonomiske sammenhengene, fra produksjon av «heimert» til arrestasjon, via salg, konsum og sosial uro.

Matematikkunnskapene blir også spisset til det ypperste, når avdragene på den altfor dyre doningen begynner å komme, og to av guttene plutselig ikke vil være med på bilen likevel. De mer bedriftsøkonomiske ferdighetene blir også testet når man har 300 kroner til rådighet, og dette skal rekke til alkohol, sigaretter og taxi hjem.

Geografikunnskapene man sitter igjen med etter å ha våknet på en slette man ikke umiddelbart kjenner igjen og mobilen er borte, kan også vise seg essensielle for fageksamen.

Alle vet at det er vanskelig å prestere på topp i mange timer i strekk. Det er derfor de seriøse elevene pusher kroppen til det ypperste i måneden forut for prøven. En lang periode med hardkjør bestående av mye vandring, høyt alkoholkonsum og særdeles lite søvn er den soleklart beste måten for å få staminaen som kreves.

Hvis du ikke tror meg, kan du sjekke ut helvetesuka elitesoldatene må igjennom for å modnes til å bli forsvarets ypperste «drapsmaskiner». Metoden minner fortreffelig.

Som alle maratonløpere vet, er det ofte de basale tingene som avgjør hvorvidt en lykkes eller ei. Væskeinntak er en slik detalj man ofte glemmer. Men ikke russen. Her trenes det hardt for å holde kroppen hydrert til alle døgnets tider.

Hvert år dukker det opp besserwissere som mener at eksamensresultatet kan ta skade av den «beinharde treninga», men en gang i tiden trodde man at en ikke trengte å trene pasningsspill for å bli god i fotball også.

Evolusjonen har vist at de beste metodene har en tendens til å overleve, og over 100 år med russefeiring kan da ikke ta feil. Det er ingen tvil om at det må være den beste måten å forberede seg til den store «ildprøven».

Det skulle strengt tatt ikke være nødvendig etter en slik «prepping i verdensklasse», men vi velger likevel å ønske russen lykke til med eksamen. Det er tross alt noe som for de fleste avgjør hvilket liv de får, hvis slikt spiller noen rolle.

Men hva kan vel egentlig gå galt?