Kommentar

Skyteepisoden som utløste Twitter-skudd fra hofta

SKYTEEPISODE: "Iveren etter å slå politisk mynt kjenner nesten ingen grense lenger", skriver Stig Jakobsen om reaksjonene i sosiale medier etter skyteepisoden på utestedet Blå. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix  Foto: Braastad, Audun

meninger

Politisk mynt må være verdens mest inflasjonsutsatte valuta. I alle fall hvis en skal dømme etter hvor mye det haster med å få brukt den i sosiale medier.

Hele landet puster lettet ut etter at Norge denne helga opplevde alles mareritt – skyting utenfor et konsertsted i Oslo. Ingen ser imidlertid ut til å ha fått alvorlige fysiske skader, selv om seks personer ble truffet under skyteepisoden. Det er mer redselen for hva som kunne ha skjedd som river i oss.

Gjerningsmannen viste seg å være en etnisk, hvit nordmann som tidligere er straffedømt for nettopp skyting, og handlingen virker ikke motivert av annet enn at han var ruset og hadde blitt bedt om å forlate stedet. Sånn sett er det ingen som vil hevde at det var en terrorhandling. I ettertid.

Men før sannheten hadde kommet for en dag, kokte innvandringskritiske Document.no over av hat og anbefalinger om hva man skulle gjøre med disse skytegale innvandrerne, islamistene eller hvem man nå tilla skylden for angrepet. At skytingen hadde skjedd under en rap-konsert fikk også en del til å trekke raske slutninger.

En av dem som gikk lengst var leder for det politiske partiet Alliansen, Hans Lysglimt Johansen: «Oslo/Norge tillater at vi inviterer negroid rapkultur, og vi får negroid skytekultur med på kjøpet. Og folk er overrasket» og «Folk forstår ikke. Vi må slå ned knallhardt på innvandrerungdommen og kulturen dems, vi må vise at vi er tøffere enn dem. Eneste de forstår», var blant meldingene han postet på Twitter umiddelbart etter episoden.

Hadde det bare vært fra en tilfeldig fyr i kommentarfeltet, ville det vært alvorlig nok, men Hans Lysglimt Johansen er leder for et politisk parti som stiller til valg i alle landets fylker og som hyppig benyttes i NRK-debatter som «motvekt» til det politisk korrekte. Johansens uttalte Trump-sympatier har gjort at han har fått mye plass på radio og TV, og mannen er i tillegg redaktør i tidsskriftet Farmann. Sånn sett burde han på alle måter vite hvordan medier fungerer.

Iveren etter å slå politisk mynt kjenner nesten ingen grense lenger. Selv om det skulle ha vært en «islamist» som sto bak handlingen: Ville det ikke vært en fordel å la de pårørende få vite om hendelsen før man begynner å raljere?

Det har også flere ganger vist seg å være en fordel å sjekke hvem som faktisk står bak handlingen, før man inntar tastaturet. Når det, som i dette tilfellet, viser seg å være en etnisk, hvit nordmann, fremstår utspillene som nærmest surrealistiske i ettertid.

Det eneste sunne med denne overivrigheten er at folks egentlige motiver så til de grader avsløres. Når sinnene er i kok, er terskelen lavere for å slenge ut åpenbart rasistiske påstander. Hans Lysglimt Johansen omtaler i en tweet «rapping» som «degenerert negroid kultur». Uansett hvem som sto bak skytingen, ville en slik påstand ikke vært innafor. Og det nytter heller ikke å gjemme seg bak at det er «islamkritikk» med en slik ordlyd.

Lysglimt Johansens utspill er så hårreisende umusikalsk at selv Human Rights Service sin ypperste forsvarer, Kjetil Rolness, reagerer: «Hvis denne tvitringen er innvandringskritikk, vil jeg ha åpne grenser, asyl uten vilkår, og borgerlønn til alle landets rappere», skriver han på Facebook. Godt å se at en slik tragisk hendelse i alle fall avstedkommer noe positivt.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger