Fra sidelinja

«Senja kommune, vår nye store venn i Troms»

VÅR NYE VENN: Finnsnes blir kommunesentret i en ny sammenslått Senja kommune.   Foto: Trond Sandnes

meninger

Senja kommune er den eneste vesentlige kommunesammenslåingen i Troms, i denne runden i alle fall. Kommunene i Troms har fått en ny stor venn å forholde seg til. Det gir Senja kommune nye stor muligheter, som ikke andre kommunene får.

Regjeringen gir den nye kommunen 60 millioner kroner, det er ikke småtterier for en kommune som Senja. Eller noen annen kommune i Troms for den saks skyld. Det gir kommunen muskler til å ta store løft for næringsliv og befolkning de neste årene.

Befolkningen på Senja ble blitt satt fremst av politikerne i de fire kommunene som nå skaper Senja kommune. På Senja vil de nå redusere krangling, de vil jobbe for hele Senja og stå sammen for å få sin andel av nye investeringer i infrastruktur i Nord-Norge. De trenger nye veier, nytt strømnett, fiber, havneutbygginger og vil kjempe om disse.

Senja kommune vil bygge opp den nye kommunen. Næringslivet og innbyggerne vil investere, skape vekst, som igjen avler ny vekst. Senja vokser kraftig på sommer- og vinterturisme og pilene peker oppover. En positivitet brer seg rundt i kommunen, der det allerede investeres stort til glede for næringslivet, arbeidstakerne og innbyggerne.

Øyvind Hilmarsen  Foto: Tromsø Kommune

Ordførerne og ledende politikere på Senja og Finnsnes vil for ettertiden blir sett på som modige, fremtidsrettede, kloke kvinner og menn. De torde gå foran og lede befolkningen i rett retning. De hoppet ikke på reaksjonære strømninger i befolkningen, nøret ikke oppunder myter og spilte på slike destruktive strenger for egen vinnings skyld, slik andre politikere valgte å gjøre.

Harstad kommune har fått en ny og større lillebror. Nye Senja kommunes innbyggertall vokste med én prosent fra 2015-2016, i Harstad bare 0,1 prosent. Fortsetter utviklingen på samme måte, vil Senja gå forbi Harstad i folketall en gang i fremtiden. Målselv og Balsfjord må forholde seg til Senja på en ny måte. De får ikke tilgang på de samme økonomiske muskler som Senja for næringsutvikling og investeringer.

Nabokommunen Tromsø må også endre holdning til Senja, spesielt innenfor fiskeri, havbruk, er Senja en stormakt. Tromsøs kommunes ledelses ambisjoner for å bli et nasjonalt senter for sjømat er vanskelig å realisere. For i sjømatnæringen er no en gang Trondheim teknologihovedstaden og Vestlandet hovedsete for eierskap og hovedkontorfunksjoner, milevis foran Tromsø. Det er dessverre situasjonen for Tromsø, selv om vi har gode forsknings- og markedsmiljøer i byen. Og norgesmester i å fryse inn fisk! Hva med å slå seg på lag med Senja for å gjøre sjømatkaka større for alle, slik ordføreren i Lenvik kommune foreslo?

Senja kommune nå blir en attraktiv kommune for ambisiøse mennesker i fylket og landsdelen. Det vil få betydning for andre regioner i fylket. Lyngenfjordens og kommuner og kommunene helt nord i Troms burde tenke over hva sammenslåingen på Senja betyr for dem. I Karlsøy, Lyngen, Storfjord, Balsfjord og Tromsø var det handlingsrom og muligheter til å skape en ny storkommune, men politikerne grep ikke muligheten og gikk foran slik de gjorde på Senja. Karlsøy kunne forlangt en skikkelig oppgradering av veien til Hansnes i bytte mot en kommunesammenslåing, Lyngen kunne forlangt Ullsfjord-forbindelsen realisert og Balsfjord at ny stor arealkrevende industri skulle legges til dem, samtidig som veiene i og rundt Malangen ble oppgradert.

Faktisk bør alle kommunestyrerepresentanter i Troms reflektere litt over dette spørsmålet? Hvilke muligheter gikk til spille på selvråderettens alter? Hvor mye selvråderett er det egentlig igjen for en liten kommune uten finansielle muskler? Jeg registrerer at noen små kommuner i Lofoten klager på for mange turister, når de ikke engang klarer å tømme søppelkonteinerne ofte nok! Det ropes på staten og nye skatter, men turistene betaler skatt. Moms, bensin- og dieselavgift og reiselivsbedriftene betaler både skatt og VAR-avgifter, i tillegg til eiendomsskatt mange steder. Da bør kommunen enten sørge for å tømme søppelkonteineren ofte nok. Har man ikke lokal råderett til å tømme en søppelcontainer bør man bare slå seg sammen med nabokommunen sporenstreks!

Mens Senja kommune griper mulighetene en stor kommunesammenslåing gir kan de andre små utkantkommunene og fakturakommunene gå ned med Sp-flagget til topps. Jeg er sikker på at om en fem til ti års tid er det mange kommunestyrerepresentanter i Troms som angrer på at de sa nei til å slå seg sammen med naboen. Det er bare å bøye seg i støvet og gratulere den nye naboen Senja kommune. Godt håndverk av ordførerne og kommunestyrerepresentantene i Tranøy, Berg, Torsken og Lenvik!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger