Kommentaren

«Høyre-humor og hvitt raseri»

Det er innimellom vanskelig å finne balansen mellom hva en kan og ikke kan fleipe med. Det burde derimot være enklere å vurdere hvem man kan slå i hartkorn med hvem. Eller hva, Erna?
meninger

Torsdag opplevde vi for andre gang på en uke at en terrorist kjørte en bil i stor fart inn i en folkemengde, med mål om å drepe flest mulig. Denne gang var Barcelona åstedet, men som ved mange tidligere anledninger var det IS-sympatisører som sto bak.

Ikke mange dagene tidligere skjedde noe tilsvarende i Charlottesville, hvor en nazisympatisør kjørte inn i klyngen med protesterende antirasister.

Fordømmingen av disse avskyelige terrorhandlinger har kommet fra mange hold, men Donald Trump klarte selvsagt å kløne det hele til ved opprinnelig å fordømme «ondskap på begge sider» i Charlottesville, og på den måten tillegge antirasistene delskyld i terrorhandlingen.

Uttalelsen skapte naturlig nok rabalder, og selv fra hans egne, republikanske rekker har fordømmelsen vært massiv.

«Nei, det er ikke det samme. Den ene siden er rasistisk, fanatisk, nazistisk. Den andre er mot rasisme og fanatisme. Ulike moralske univers», skrev tidligere presidentkandidat Mitt Romney på Twitter.

En annen republikansk senator, Marco Rubio, fulgte opp med: «Vi kan ikke være et parti som nominerer noen som nekter å fordømme rasister og Ku Klux Klan».

Tidligere presidentkandidat, John McCain, var også klar i sin tale: «Det er ingen moralsk likhet mellom rasister og amerikanere som står opp mot hat og undertrykking. Presidenten burde si fra om dette».

Ja, selv George og George W. Bush var ute og hyttet med nevene. Og dette er bare fordømmingen fra hans eget parti. Donald skal få det trøblete de neste 3,5 årene, for å si det mildt.

Erna Solberg kom 11. august med et innlegg i Dagbladet, hvor hun skrev: «Høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre eller religiøse ekstremister. De søker alle å piske opp hat, motsetninger og konflikt innad i det norske samfunnet». Dette har fått SVs nestleder Snorre Valen til å reagere:

«Dette er ikke greit, Erna Solberg», slår Valen fast i en Twitter-melding. På Facebook fulgte han så opp med: «Relativiseringen din av høyreekstremisme og nynazisme er – spesielt nå! – helt uansvarlig og useriøs» (…) Ta ansvar. Ikke bruk nazistenes nye synlighet som brekkstang for å få inn billige poeng mot politiske motstandere. De. Er. Nazister», skriver Valen.

«Når du skaper en falsk ekvivalens mellom ekte, eksisterende nazister og et udefinert «ytre venstre « så «normaliserer» du dem, gir dem plass. Nazister har invadert og okkupert Norge. Begått folkemordet mot jøder, skeive og rom, også i Norge. Vi vet hva de er», skriver SV-toppen. Valen mener nazistene styrkes når Trump insisterer på at «de er ille på begge sider».

Selv om Erna kom med kommentaren sin før Charlottesville, må Valen få medhold i mye av sin kritikk. Solberg har selvsagt rett når det gjelder at nynazister og religiøse ekstremister begge søker å piske opp hat, motsetninger og konflikt, men slenger også inn folk fra «ytre venstre» i ligningen.

For det første er det uklart hvem hun helt sikter til, for det andre må man tilbake til 70-tallet for å finne terrorisme av lignende slag fra venstreradikale i Europa.

Kommentaren fra Erna minner faretruende om Trumps «ondskap på begge sider»-uttalelse, og tar brodden av fordømmelsen av nazisme og religiøs ekstremisme.

Der man internasjonalt opplever en politisk oppvåkning som følge av terrorhandlinger, har Norge fått sin egen oppvåkning på grunn av en allmennquiz.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk denne uka skarp kritikk for å bruke navnet «Hvit makt» på quizlaget under en privatfest.

Han la seg raskt flat og understreket at dette ikke er noe man tuller med, og mente det var ekstra viktig for ham som offentlig person. «Det er viktig å ikke bagatellisere hatefulle miljøer.

USA er et eksempel på dette nå, hvor det er skremmende å se på at verdens mektigste mann ikke klarer å si at det er rasister og nynazister som står bak det som har skjedd der», sa Isaksen til Dagbladet.

Nei og nei. Nå har man i en årrekke etterlyst humor fra høyresiden, og når det først kommer antydning til en vits, løper man ut og dementerer den.

Folk som kritiserer et så uskyldig ordspill, attpåtil på en privat quiz, burde legge neste ferie til Nord-Korea, slik at de fikk føle på hvordan det var å leve i et samfunn hvor humor er forbudt. Og Isaksen burde snarest gå ut og dementere beklagelsen.

Et quizlagnavn eller en uskyldig fleip bidrar ikke til å bagatellisere hatefulle miljøer. Ei heller er det noe uttrykk for at man har sympatier i den retning.

Quizlaget «Twisted Fisters» er ikke perverse individer, og rivalene deres, «Tio tusan tyska bøgar», er på ingen måte onde homofober. Det må da for Guds skyld være lov til å være såpass løs i snippen i privatlag. Selv for en Høyre-mann.