Kommentar

«Støre angriper Solberg for å ha mistet kontrollen på sin egen regjering»

Jonas Gahr Støre gikk ikke i statsministerduell med de beste forutsetningene. Men han tok likevel en knepen seier i Tromsø tirsdag kveld.

Statsministerduellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) ble avholdt på Tromsø bibliotek.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

meninger

En rykende fersk partimåling gjennomført for VG viser at Arbeiderpartiet i Troms ligger an til å gå tilbake 4,3 prosentpoeng fra 2013-valget - til 26,8 prosent. Det er en tilbakegang fra det som var et valgnederlag i 2013.

En annen fersk måling, gjennomført for NRK, viser at Høyre på landsbasis kan bli større enn Arbeiderpartiet, noe som nok frembringer mange svette panner i Aps valgkampmaskineri.

Jonas Gahr Støre lot seg imidlertid ikke prege under debatten av den forutgående nedturen. Utfordrer Støre klarte allerede i starten av debatten å gjøre det kunststykket å få bolken om regjeringssamarbeid til å handle om Solbergs manglende kustus på Frp og Sylvi Listhaugs mest ytterliggående utsagn.

Dermed slapp Støre å nevne sine egne kommende, krevende regjeringsforhandlinger med Sp, SV og vanskeligst av alt: MDG.

Solberg havnet på defensiven under hele denne sekvensen i tirsdagens «Statsministerduellen» på NRK. Gjennom angrepet på Listhaug, angrep også Støre Solbergs lederevner - og sådde tvil om hennes statsministerevner. Ord som «hatretorikk» ble blant annet brukt. Solberg klarte aldri å svare direkte på kritikken av hennes ministeres utspill, noe som gjorde at Støre kom best ut av sekvensen.

Statsråd Listhaugs nylige tur til Sverige for å se på «svenske tilstander» ble tydelig karikert av Ap-lederen: «Hun reiste ikke for å lære, hun reiste for å skremme. Det er en nedrig politikk, Erna Solberg».

Det er sterke ord. Gjennom angrepene på Listhaug, sa Støre i klartekst at Solberg ikke har kontroll på sin egen regjering.

Dette er en helt annen og mer konfronterende retorikk mellom statsministerkandidatene enn vi så under partilederdebatten for knapt to uker siden. Begge kandidatene var mer offensive, og den rolige Solberg har forsvunnet til fordel for en statsminister som kjemper med nebb og klør, og som merker at et mulig gjenvalg er innen rekkevidde.

Støre møtte en del kritikk etter forrige NRK-debatt for hyppige avbrytelser av Solberg. Tirsdag kveld avbrøt begge hverandre over en lav sko. Likevel vet tydeligvis ikke Støre når han skal gi seg, og det blir ekkelt når han i en sleivkommentar prøvde å klistre Solberg til Donald Trump. Det er usjarmerende mer enn det er morsomt, og helt unødvendig.

Mye spenning har vært knyttet til hvor mye lokale saker vil prege debatten som vises i beste sendetid på NRK1. Her overrasket NRK positivt, ved å slippe velgere til med spørsmål om lokale og regionale saker som er viktige for dem. Fritt brukervalg, helikopterbasen på Bardufoss og fiskeri var noen av temaene velgerne tok opp.

Ap har under hele valgkampen blitt kritisert lokalt for å ikke snakke om fiskeri. Det har Støre fått med seg, og begynte under tv-debatten å snakke om at leveringsplikten skal bestå. Støre rakk bare så vidt å komme inn på fiskeri og Aps politikk på feltet, før han blir avbrutt av debattlederne.

Det er synd, og det er det dumt at det ikke legges av noe tid i debatten til fiskeri - når debatten tross alt avholdes i Tromsø, og all den tid det er en av våre største eksportnæringer.

Kandidatene ble utfordret av velgerne på eiendomsskatt, og her var Solberg mye mer troverdig enn Støre. Hun var tydelig på at Høyres lokale politikere jobber for å kutte i eiendomsskatten. Støre forsøkte å legge seg på samme linje, ved å si at han også vil sørge for kutt i eiendomsskatten.

Lokale Ap-politikere vil aldri prioritere kutt i eiendomsskatt til fordel for flere lærere i skolen eller kutt innen helse og omsorg. Det er det som er tradisjonell Ap-politikk, og det fremstår hult når Støre argumenterer for skattekutt som hans egne lokale politikere kjemper for å innføre eller beholde over hele landet.

Solberg og Høyre har mer troverdighet når de forsikrer at de vil jobbe for skattekutt og kutt i eiendomsskatten.

På sekvensene om miljø og helse klarer ikke debattantene å få fram tydelige skillelinjer, og politikken fremstå derfor svært lik. Oljepolitikken deres er tilsvarende nærmest identisk, og det er derfor en spesiell øvelse å se de to statsministerkandidatene gi nesten de samme svarene på spørsmålene fra salen.

Erna Solberg er endelig på offensiven på debattfronten. Likevel ble hun aldri like tydelig eller engasjert i denne NRK-debatten som Jonas Gahr Støre, da han angrep henne for å ha sluppet Sylvi Listhaug og «hatretorikk» inn i varmen. Det gjør at Støre stikker av med en knepen seier i «Statsministerduellen» fra Tromsø.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger