Debatt

«Sandnes og politikarkollegaene hans burde søka råd og kunnskap»

Det skriver professor og leiar av rådgivingstenesta «Flere språk til flere», Øystein A. Vangsnes, ved UiT i dette debattinnlegget.
meninger

Det er ille at Tor Egil Sandnes (Frp) set manglande politisk interesse for det norske språket i samanheng med den påståtte «enorme støyen og kravene om det samiske språket» (som man kan lese i Nordlys 16.okotober).

Det heng like lite på greip som då ein partikollega av han frå Hedmark i 2013 ytra at nynorsk sidemål i skulen kan føra til kriminalitet.

Det finst reelle utfordringar for det norske språket – mellom anna når det gjeld presset frå engelsk på ein del område – men det er på sin plass å minna om at norsk – både bokmål og nynorsk – vert rekna mellom dei 100 mest robuste av verdas drygt 7000 dokumenterte språk.

Når norske politikarar generelt sett synest å vera lite opptekne av språkspørsmål, skuldast det etter mi meining kunnskapsløyse og likesæle (eller «ligegyldighed» som det heiter på dansk).

At det faktisk finst mange som er opptekne av minoritetsspråk som samisk – og det mindre brukte språket nynorsk – i den norske befolkninga, gir oss i det perspektivet eit heilt anna utgangspunkt for å diskutera reelle språklege utfordringar enn i ein del andre land.

Ein som er van med å streva og jamvel kjempa for språket sitt, er ikkje likesæl til språkspørsmål allment, og Sandnes og politikarkollegaene hans burde søka råd og kunnskap i dei miljøa som jamleg har språk på dagsordenen, framfor å sjå engasjementet deira som eit trugsmål mot å diskutera kva utfordringar det norske språket står overfor.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger