Debatt

«En politikk som støtter oppunder norsk reiseliv»

Regjeringen har nettopp lagt fram sitt statsbudsjett for 2018.

Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

meninger

Det er et budsjett som legger til rette for at den positive utviklingen i norsk økonomi kan fortsette, og at nye arbeidsplasser kan skapes, også i norsk reiselivsnæring. Jeg er stolt av denne næringen som viser fram alt det flotte Norge har å by på, og som skaper nye arbeidsplasser.

Gjennom de siste fire årene har regjeringen gjort en rekke ting for å forbedre rammevilkårene for norsk reiseliv, og vi har prioritert tiltak som styrker det private næringslivet.

For næringslivet, blant dem de mange familieeide hotellene rundt omkring i vårt langstrakte land, er summen av rammebetingelser det som betyr noe. Vi har lyttet: Vi har redusert skattetrykket, og vi satser på samferdsel. Næringsbeskatningen er redusert med om lag 6,1 milliarder kroner de siste fire årene, og regjeringen foreslår nye 2,7 milliarder kroner i lettelser i næringsbeskatningen i budsjettet for 2018. Dette styrker konkurranseevnen til bedriftene våre.

Nå som pilene peker oppover i Norge, legger regjeringen opp til en finanspolitikk som gjør at den gode utviklingen kan fortsette, og ikke legge press på kronekursen, som har gitt reiselivet en viktig drahjelp de siste årene.

Regjeringens forslag om å øke den lave merverdiavgiftssatsen fra 10 til 12 prosent er i tråd med Skatteutvalgets forslag om å skyve skattebyrden fra arbeid og sparing til forbruk. Det vil gi staten inntekter på 700 millioner kroner årlig. Økningen vi nå foreslår vil ha små konsekvenser for dem som blir berørt. Selv om økningen skulle veltes fullt over i pris, vil ikke prisøkningen bli større enn 1,82 prosent. Det betyr at hotellrom til 1500 kroner vil koste rett under 1530 kroner.

For kollektivtransporten kompenseres avgiftsøkningen for viktige områder, slik at prisøkninger i stor grad unngås.

Regjeringen har også foreslått å fjerne skattefritaket for korttidsutleie av egen bolig i årets budsjett, noe jeg vil tro norsk reiseliv setter pris på.

Når jeg har reist rundt og besøkt de familieeide hotellene rundt i landet vårt, er det særlig en ting de trekker fram som utfordrende, og det er formuesskatten. Regjeringen vil gå i dialog med ESA for å avklare muligheten for å innføre lettelser i formuesskatten på hoteller som er i tråd med EØS-reglene.

Regjeringen har gitt reiselivsbransjen gode rammevilkår gjennom de siste årene som kan bidra til at denne næringen fortsetter sin eventyrlige vekst også fremover

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger