Debatt

«Denne uka starter norgeshistoriens første klimarettssak»

Klimasøksmålet er fremmet for domstolen for å sikre ikke bare nordmenns, men alle menneskers rett til et sunt miljø og et levelig klima, skriver Greenpeace og Natur og ungdom i dette debattinnlegget.

  Foto: Tom Benjaminsen

meninger

Denne uka starter norgeshistoriens første klimarettssak i Oslo tingrett. Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å bryte Grunnlovens miljøparagraf ved å dele ut nye oljelisenser i Barentshavet.

Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp og møter også i retten.

Kun uker etter at Norge signerte Parisavtalen i fjor, delte regjeringen ut nye oljelisenser rekordlangt nord i Arktis. Grunnlovens miljøparagraf sikrer at enhver har rett til et godt miljø og vi mener at utdelingen av oljelisensene bryter med denne retten.

I Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å gjøre vårt beste for å begrense den globale oppvarmingen. Klimaforskningen fastslår at det ikke er plass til ny olje, kull eller gass om vi skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Likevel deler Norge ut nye oljelisenser, på tross av hva vitenskapen viser.

Klimasøksmålet er folkets rettssak og vi tar staten til retten på vegne av folket. Det er fremmet for domstolen for å sikre ikke bare nordmenns, men alle menneskers rett til et sunt miljø og et levelig klima.

Vi håper at rettssaken gjør det tydelig at den oljepolitikken Norge fører er i strid med den miljøpolitikken som trengs for å unngå de verste konsekvensene av klimaendringer.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger